Социологическо проучване: ГЕРБ е първа сила, защото се справи с кризата, само четири партии влизат в бъдещия парламент

България отблизо

В края на ноември „Барометър България“ проведе стандартизирано телефонно интервю, в което проучи обществените нагласи към присъствено или дистанционно обучение на учениците, отношението към бъдеща ваксина срещу коронавирус, както и електоралните нагласи на анкетираните.

Ето какво се казва за изборите:

Ако днес се провеждат парламентарни избори, за коя политическа сила бихте гласували? В края на ноември и на ръба на затягащи се противоепидемични мерки одобрението към ГЕРБ не търпи значителна динамика и партията остава водеща политическа сила (20,1%).

БСП остават на второ място с 12,5%, като разчитат на подкрепата предимно на твърдия си електорат, а опитите им да блокират работата на Народното събрание и приемането на бюджета за следващата година, като не влизат в пленарната зала, не им печели одобрение и не привлича нови избиратели. Не им помага и яростната им съпротива срещу дистанционната работа на депутатите и гласуването на закони от парламента по електронен път при условие, че многократно са заявявали подкрепата си за електронно гласуване при провеждане на избори.

ДПС събират 7,9% със своя традиционен електорат. Твърдата и ясна позиция за отстояване на българщината в Македония укрепи позициите на ВМРО.

Освен традиционно твърдото си избирателно ядро Патриотите получават и подкрепата на периферни избиратели и по този начин стават опонент на ДПС за третото място. Заявка да гласуват за ОП дават 7,6% от избирателите. Да не забравяме, че на президентските избори за председателя на партията Красимир Каракачанов гласуваха 15% или около 600 000 избиратели.

Партията на Слави Трифонов „Има такъв народ“ задържа нивата си на одобрение без промяна, същото се отнася и за Демократична България, които остават в рамките на твърдия си електорат от десни избиратели от големи градове и не минават 4 процента.

30,9% заявяват, че няма да гласуват, а 9,1% от анкетираните се колебаят.

Б.Р.

Който не вярва да провери!

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *