Социолози наредиха новия парламент. Вижте кой и как влиза в него

България отблизо
Изборите за Народно събрание на 2 април продължават да крият неизвестни и до днес. По данни на три от големите социологически агенции ПП-ДБ и ГЕРБ са с изравнени позиции. Това показват проучванията през седмицта на агенциите ”Алфа Рисърч”, ”Галъп” и ”Тренд”.

Коалицията ГЕРБ-СДС е с крехка преднина преднина пред ПП-ДБ според изследването на „Алфа Рисърч“. Водената от Бойко Борисов формация има подкрепата на 25.9% от избирателите, които със сигурност ще гласуват, а коалицията на ПП и ДБ получава 25.4%, показва анкетата. От „Галъп“, в изследване за БНР, твърдят обратното – 26.9% взима ПП-ДБ, а ГЕРБ-СДС остава втора с 26.5%. Разликата между двете изследвания е пренебрежимо малка и крайният резултат ще бъде предрешен от мобилизацията на избирателите на 2 април.

 

И двете агенции предвиждат, че в следващия парламент вероятно ще влязат до 5 политически сили. Освен първите две, тук влизат ДПС, „Възраждане“ и БСП.

 

Оспорвана е и битката между третия и четвъртия. Според „Алфа Рисърч“ ДПС и „Възраждане“ имат съответно 13.8 и 13.6%, а „Галъп“ им дава 13.3% и 13%. Тук решаваща роля ще изиграят гласоподавателите от чужбина, където и двете партии имат силно влияние. От „Алфа Рисърч“ подчертават, че кампанията е показала ясна тенденция на ръст в подкрепата за „Възраждане“. Националистическата партия привлича както разочаровани от сходни формации, така и известен наказателен вот срещу партиите, които не успяха да сформират правителство, обясняват социолозите.

БСП остава пета с 8.2% (според „Алфа Рисърч“) или 7.2% (според „Галъп“).

„Галъп“, прогнозира, че победителят в изборите ще се реши на финалната права с гласовете на вземащите решение в последния момент. В по-добра изходна позиция е този, който има повече подкрепа за „втвърдяване“. Възможни са размествания и в битката за третото място.

 

Очертава се пореден вот с ниска избирателна активност. Според „Алфа Рисърч“ само 39% са категорични, че ще упражнят правото си на глас. „Галъп“ дава близка прогноза – 40.1 на сто. В „Партията на негласуващите“ са се обозначили почти половината анкетирани – 49% са категорични, че няма да участват в тези избори.

 

Промяната в начина на гласуване с връщането на хартиените бюлетини не изглежда да оказва силно влияние върху избирателите, коментират от „Алфа Рисърч“. Много по-сериозен фактор се очертава растящото недоверие към политиците и способността им да вземат ефективни управленски решения, което определя запазващото се ниско желание за гласуване.

Според „ТРЕНД“ три остават основните въпроси, които не могат да намерят категоричен отговор – победителят от изборите, третото място, както и броят формации, които ще получат парламентарно представителство.

 

Практическият паритет между коалициите ГЕРБ-СДС с 26.4% от гласуващите и „Продължаваме промяната-Демократична България“ с 26.1% от гласуващите)се запазва.

 

На минимална дистанция от половин процент сред гласуващите остават ДПС (13.7%) и „Възраждане“ (13.3%). „Припомняме, че проучванията, които провеждаме се осъществяват само на територията на България и очакваният по-голям резерв на формации като ПП-ДБ и ДПС сред избирателите в чужбина би могъл да наклони везните в тяхна полза“, уточняват социолозите. БСП е със сигурна пета позиция, разполагайки със 7.3% от гласуващите.

 

Сред по-малките формации, най-голям шанс за представителство в 49-тото Народно събрание има коалицията „Левицата“ (3.6% от гласуващите), следвана от „Български възход“ (3.5% сред гласуващите). „Има такъв народ“ остава с 3% сред гласуващите.

 

5.2% посочват опцията „не подкрепям никого“. Резултатът от тази опция е преразпределен между всички формации, тъй като той не участва в крайния изборен резултат при парламентарни избори. 48% от всички интервюирани декларират, че ще упражнят правото си на глас, което се равнява на малко над 2.6 милиона избиратели

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *