Социолози притеснено разкриха как БСП успя да изпревари ГЕРБ за евроизборите

България отблизо

БСП изпреварва ГЕРБ, сочат нагласите преди европейските избори според последното проучване на агенция „Тренд“. Така през април ГЕРБ губи 3% в сравнение с март, докато БСП успява да задържи и дори да увеличи своята подкрепа. Твърдо на трета позиция остава ДПС с близо 13 на сто. 

„Можем да говорим по-скоро за ерозия при ГЕРБ, отколкото за вдигане при БСП – те запазват своите позиции. Темата с апартаментите даде своето отражение върху електоралните нагласи“, коментира социологът Евелина Славкова в „България сутрин“ по Bulgaria ON AIR. По думите й е много трудно да се каже коя партия ще вземе превес, тъй като не е ясно колко души ще гласуват. Според нея, ако ги е нямало подадените оставки и управляващите не са реагирали по никакъв начин, разликата между ГЕРБ и БСП е щяла да бъде още по-голяма.

Славкова посочи, че все пак социологическите проучвания са моментна снимка на това, което се случва и месецът, който остава до евровота, е дълъг срок в политически аспект. Според проучването на „Тренд“ 30% от българите не знаят за кого и дали ще гласуват. „Това са хора, които по-скоро не гласуват на всички избори, а когато нещо ги привлича. Част от тях се мобилизират, когато има нова политическа сила, в случая ние нямаме. Тук се крие и т.нар. протестен вот“, обясни Славкова.

По думите й евроизборите са един вид вот на доверие или недоверие към правителството. Остра предизборна кампания с двубои по върха ще се наблюдават през следващия един месец. Това каза в сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“ социологът Васил Тончев. По думите му неизвестността на победителя между двамата основни опоненти предполага по-рязък тон и от двете страни. Ако ГЕРБ вижда кампанията за евровот като успешно продължение на европредседателството, то БСП залагат на необходимостта от промяна, обясни той

. „БСП е на път да обърне тенденцията. Ако се върнем няколко години назад, до януари месец сред твърдо решилите да гласуват левицата водеше с 1 %. Март месец ГЕРБ водеха с 3%. В момента данните, които излизат показват някъде около процент-два в полза на социалистите. Очевидно БСП успя да пречупи тенденцията в своя полза на базата на говоренето си и предизборната си платформа. Малко над 2 милиона, около 2 милиона и 100 хиляди избиратели ще се отзоват на изборите за ЕП, според техните заявления в анкетите, които правим. Очаква се и резултат от малко над 30% за двете водещи политически сили, така че се очертава сериозен двубой на върха“, каза той.

Така социолозите си вързаха гащите. Не знаят кой ще спечели, БСП води, ама електоратът можел да размисли, пластовете можели да се разместят и нищо не било ясно.

Тогава защо изобщо ги правят тези проучвания?

Или и те са част от информационната мъгла, която здраво е покрила България?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *