Социолози прогнозираха тежък удар по партията на Слави Трифонов! ГЕРБ на първо място!

България отблизо

И през февруари „Барометър България“ проведе ежемесечното си телефонно проучване на електоралните нагласи на българските граждани. Основните играчи на политическата сцена не са променили значително позициите си спрямо предходните месеци.

Анкетираните отново посочват четири формации, които категорично биха участвали в следващия парламент при избори днес. Според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, на първо място остава ГЕРБ с 35,2% подкрепа, като с тази си подкрепа партията поддържа резултата си, достигнат на парламентарните избори 2017 г. На второ място след ГЕРБ остава БСП с 24%, като вътрешнопартийните раздори преди вътрешните им избори не допринасят за привличане на допълнителни гласове извън рамките на твърдите им избиратели. Високата възрастова граница на избирателите на БСП обуславя допълнително намаляването на подкрепата за столетницата по очевидни демографски причини.

Третата позиция е заета от ДПС с 10,5%, а ВМРО запазва и консолидира подкрепата на патриотично настроения дял от гласоподавателите и би получила гласовете на 9% от анкетираните. Патриотите имат твърдо доказан електорат, като таванът на избирателната им база достига около 600 хиляди гласоподаватели. Те имат потенциал за растеж, който очевидно успяват мобилизират на всички предходни европейски, президентски, местни или парламентарни избори.

Евентуалната партия на Слави Трифонов, на която все още ѝ предстои да получи регистрация, към момента рискува да остане под чертата с 3,7%. В случая трябва да се има предвид, че голяма част от подкрепата идва от сегмента избиратели на възраст 18-26 години, които обичайно заявяват емоционални предпочитания при проучвания, но рядко отиват до урните в действителния изборен ден. Значителен дял от подкрепата за Трифонов идва от малките населени места. Очевидно до следващата изборна нощ за партията му ще е проблематично прескачането на изборната бариера от 4%, защото конкурентните му формации имат твърд и дългогодишно затвърждаван електорат, от който е почти невъзможно да вземе гласове.

„Демократична България“, подкрепена предимно от десни избиратели от големите градове, би получила гласовете на 3,1% от анкетираните. Твърдата подкрепа за тази формация е съсредоточена преобладаващо в градския център на София. И през втория месец на 2020 година значителен си остава делът на негласуващите – 42,5%.

За какво говори това проучване? 

Ами много просто. Говори, че ГЕРБ властва с подкрепата на по-малко от една шеста от всички, които имат право на глас.Защото ако всички гласоподаватели са около 6 милиона, гласуват малко повече от половината от тях. Значи, половината от 6 милиона са три милиона. Това е бройката без мъртвите души. От тези 3 милиона, за ГЕРБ гласуват около тридесетина процента, като не броим „бонуса“ от 5 -6 процента, който социологическите агенции винаги дават на управляващите. А 30% от 3 милиона са 900 000. Което означава, че Борисов управлява с подкрепата на по-малко от една шеста от хората. Защото 1 милион от 6 милиона е една шеста нали? В проценти това е около 16% от всички гласоподаватели.

А това си е чист наказателен вот за управляващите. Но…всички мислят, че много хора гласуват за ГЕРБ. И Борисов поддържа тази илюзия с непрекъснатите хвалби за „победите“. А всъщност българите наказват непрекъснато управлението на Борисов и ГЕРБ.

Лошото е, че в момента няма партия, която хората да подкрепят като алтернатива на ГЕРБ. И новата партия на Слави Трифонов претърпява провал. А като новопоявила се и неопетнена от управлението, тя трябваше да има повече гласове. Но…тя не може дори да влезе в парламента.

Затова единственото, което може да застраши „несменяемия Борисов“, е евентуална партия на президента Радев. Дали ще се появи такава партия не се знае. Но появи ли се, това ще означава край на хегемонията на Борисов. А неговата партия, вероятно, ще изчезне, както партията на Симеон II.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *