Социолози скандално: Две чужди посолства определят вътрешната и външната политика на България. Цветанов е най-опасният играч в момента

България отблизо

„Цветан Цветанов е от нещата, които трябва да бъдат наблюдавани внимателно на тези избори. Въпросът е за какво работи Цветанов в близко бъдеще“, каза Първан Симеонов от „Галъп“.

 

„Личи си, че Цветанов е успял да набави някаква западна подкрепа. Това е мощен механизъм за легитимност в България. ДПС от поне година насам също много ясно се позиционира и препозиционира на Запад. Въобще в България като че ли много групи спорят помежду си за западната подкрепа. Западна подкрепа има, и то се чу от две посолства – американското и британското, за действията на прокуратурата и за личността на Иван Гешев. Оказва се, че в България това е една от най-интересните интриги в момента – западните ни партньори кого предпочитат“, допълни Симеонов.

В отделно интервю политическият психолог проф. Антоанета Христова на въпроса дали се усеща липсата на Цветан Цветанов заяви, че няма ефект от неговото отсъствие на евроизборите. Сега обаче на тези избори ще се види как това ще се отрази на ГЕРБ. Тя бе категорична, че за да тръгнеш да правиш изследователски институт, трябва да си независим, а не партийно обвързан. Но не спомена с кого по-точно трябва да си обвързан, за да успееш.

„Той тръгва да отделя нещо и това няма как да не даде отражение“, коментира Райчев. Той допълни, че не е изключено да се създаде нов политически проект.

Така под сурдинка трима социолози от три агенции признаха, че Цветанов се спотайва, но се готви за парламентарните избори, които се очертават да бъдат предсрочни. Или неговите приятели ще ги направят предсрочни.

Признаха и че у нас  всичко се диктува от две посолства – американското и британското. И ЕС не играе толкова голяма роля, колкото те.

Това отдавна е ясно, но за пръв път се изрича на глас.

Според Райчев, Цветанов прави тайно нов политически проект и е на път да изрита Борисов от властта.

В същото време, според Първан Симеонов, у нас печелят тези партии, които са си осигурили западна подкрепа, а не подкрепата на народа.

Тогава за каква политическа независимост говорим?

Независимостта ни е според ъгъла на чупката в кръста.

И според лоялността ни към нечие посолство.

Това са фактите.

Един бивш горд народ, който няма думата и едни продажни политици, които търгуват с него, с територията и природните богатства.

Докъде паднахме, народе?

И защо мълчим?

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *