Социолози с гениално проучване: Бедните българи са песимисти, богатите – оптимисти. В НС влизат само три партии, ако гласувахме днес

България отблизо
Ако изборите бяха днес, 4-процетната бариера ще прескочат и ще влязат в парламента само три партии – ГЕРБ, БСП, ДПС. Това показва последното проучване на „Екзакта”.

ГЕРБ запазва позициите си на първа политическа сила с 23.5% от гласовете на избирателите, а социалистите са втори с 20.8%. Данните показват още, че ДПС е трета политическа сила и подкрепа 5,1% , а патриотите са четвърти с 3.8%.

„Демократична България”, „Воля”, АБВ и РБ получават между 1% и 2,5%.

За други партии биха гласували около 7%, а 34.3% заявяват, че изобщо няма да гласуват.

45% от българите посочват, че на страната не са нужни предсрочни парламентарни избори, а 36% са на противоположното мнение.

42% от българите посочват, че имат по-скоро оптимистични очаквания за бъдещето на България, а очакванията на 45% са по-скоро песимистични. Оптимисти са по-често мъжете, българите на възраст до 50 години, заможните и образованите, както и жителите на градовете извън столицата.

Три четвърти от избирателите на ГЕРБ и половината от тези на ОП очакват по-добри дни за страната. Най-позитивнии са младите и избирателите на ГЕРБ.

По-често песимистични очаквания за развитието на страната имат хора на възраст над 50 години, нискообразовани и бедни респонденти, избиратели на БСП и на ДПС, хора без политически предпочитания и жители на столицата. В средата на декември 2018 г., 45% заявяват, че се чувстват оптимисти за собственото си бъдеще, а песимистите възлизат на 40%. Като оптимисти се определят по-често мъжете, хората на възраст до 50 години, високообразованите и заможните респонденти, както и жителите на населените места, извън столицата. Единствено сред избирателите на БСП и на ДПС песимизмът натежава над оптимизма към собственото бъдеще. Най-висок песимизъм в персонален план регистрираме и сред хората с ниско образование.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *