Социолози шокиращо: Борисов е нанесъл тежка травма на Кирил Петков. А жената тропа с краче и иска на пазар в Милано

България отблизо

Аз не виждам нова увеличена заплаха за избори 2 в 1 от момента, в който се направи това правителство. Видяха се всички рискове. Те просто се разгръщат във времето без да се реализират докрай. Не вярвам, че която и да е партия ще отиде на предсрочни избори.

Това коментира пред Нова телевизия политологът и бивш европейски депутат Светослав Малинов по повод спора за Министерството на външните работи и заплахата от нови избори.

 

 

„Ще се застине отново в някакъв компромис“, прогнозира той.

Той коментира и идеята Мария Габриел да поеме поста външен министър заедно с председателството на Министерски съвет: „Съвместяването на двете длъжности превръща Мария Габриел в отсъстващ неефективен премиер. Външният министър трябва да пътува, да се среща непрекъснато. Той не работи вътре в държавата“.

Според Малинов претенциите на ГЕРБ за външно министерство са основателни, просто е по-добре друг човек да го оглави.

„Вие не оставате ли с впечатление, че лидерите се позовават на някакво споразумение? Никой не е виждал това споразумение“, изтъкна той относно „сглобката“.

Социалният антрополог Харалан Александров се съгласи, че може би на Мария Габриел двата поста действително биха ѝ дошли в повече. „От друга страна знам, че тя е работохолик, работи по 16 часа, може да поеме огромно натоварване“.

Александров коментира спора между ПП и ГЕРБ по темата с външно министерство: „Това е семейна динамика – жената тропа с краче и казва: „Искам в Милано на шопинг“. Съвсем ясно е, че жената е ПП-ДБ, а че спонсорът е ГЕРБ. Спонсорът е по-голямото, по-дебелото и по-богатото нещо, което спонсорира електорално по-малката партия. Ще повикат, ще се подърпат и ще видите, че ще се харесат пак и ще си се съберат“.

„Никой не твърди, че те са наведени. Напротив, тях (ПП – бел. ред.) на ръце ги носят. Кирил Петков каза „Никога не сме се навеждали“ което ме кара да мисля, че има вътрешно травматично преживяване от този особен брак“, допълни той.

Според социолога Евелина Славкова е малко вероятно да се отиде на предсрочни избори. Очаква се това да мине през извиване на ръце, което не е нищо изненадващо

„Големият въпрос е ще има ли още кадрови промени в Министерски съвет. Смятам, че в този един месец който остава до ротацията ще има много конфликти в това отношение“, прогнозира тя.

Андрей Райчев изтъкна от своя страна: „Напрежението е толкова високо, че две малки партии се разцепиха и то в периферията за избор на един председател на общински съвет – „Възраждане“ и БСП. Представяте ли си какво напрежение е – в пъти повече в ГЕРБ и ПП-ДБ“.

„За Борисов е важно да има външен министър. Затова и оглави комисията по външни работи. Той чака смъртта на това нещо и новото време и това идва по линия на чужбина. За ПП това е ритуал. Те трябва да кажат „Ние не сме с тия гадове“ и трябва да направят удар по тия гадове“, смята социологът.

„По-вероятно ми се вижда Борисов да спечели, защото за него това е важно, а за ПП това в пропаганда“, добави той.

„Сега се оказва, че сглобката е кяр. В края на ротацията да имаш премиер, който е невинен, и министри, които подлежат на критики“, посочи Райчев.

„Победата на Тръмп или загубата ще промени света много дълбоко, включително и в България“, предупреди той.

По думите му, в световен мащаб са се натрупали обществени противоречия по няколко големи теми – миграция, ЛГБТ и „зелени“. „Боботи страхотно нещо, това са три страшни плочи, които ще се сблъскват. Това е затишие пред буря. Светът е пред катастрофа“, посочи Райчев.

„Натрупали са се страшни недоволства. Дори и в малка България, където тези противоречия не са толкова силни“, добави той.

Харалан Александров го контрира: „Няма да има катастрофа, защото Америка няма да се затрие. тя е конституирана така, че да е здрава. Когато се изгуби едно лидерство, се появява друго лидерство“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *