Спорът за мечката, която нападна жена край Белица продължава! Ето становището на експертите!

България отблизо

Осъдената на смърт мечка предизвика вълна от подкрепа в социалните мрежи. Звярът влезе в новините, след като нападна и едва не уби тръгнала за гъби жена в местността край Белица. Три дни по-късно Земеделското министерство издаде разрешително за отстрел на животното. 

 

Мнозина обаче не бяха доволни от това решение. Последваха редица подписки и петиции в защита на мечката, а после бе организиран и протест пред кметството в Белица.

Само за броени дни мечката получи много голяма подкрепа. Близо 40 000 души се подписаха в подкрепа на правото на живот на рунтавата любимка.

На първо четене причината за решението за екзекуция изглежда основателна предвид фактите. Жена бере гъби в гориста местност, когато изневиделица е атакувана от дивото животно. Следва боричкане, което за малко не завършва фатално. Берачката е надрана и нахапана, с дълбоки рани и зверски уплах. Настанена е в болница, където лекарите я закърпват, но шокът остава.

Страховитата история се върти по всички телевизии, репортери прииждат в шубраците. Заключението на специалистите е, че най-вероятната причина за нападението от мечката е, че тя е била уплашена от хората, хукнали да берат гъби в местността Адрианов чарк. Според тях животното не е виновно, защото, то не напада, ако не се чувства по някакъв начин застрашено. Затова хората трябва да бъдат много внимателни и да се пазят, когато са в гората.

Намерено е мястото, където мечката е нощувала – вероятно е било временно леговище. Несъзнателно скъсена дистанция между пострадалата и животното е предизвикала агресията.

В социалните мрежи пламнаха яростни дискусии докъде може да се месим в природата и кой на кого пречи и си търси белята.

„Ако някой ти нахлуе в къщата, ти няма ли да му посегнеш“, негодуват защитниците на мечката. Основният им аргумент е, че вместо към нея, властите трябва да са безпощадни към нарушителите в природата. Береш гъби и притесняваш животните – глоба. Хващаш бракониери, веднага ги изправяш пред съда. Стреснат от народния гняв, кметът на Белица Радослав Ревански, който подаде искане до МЗХГ за издаване на разрешение за отстрел, също взе да обяснява, че хайки за убиване на звяра няма да има.

„Разрешителното не променя с нищо процесите. Мечката е жива и здрава и далече в гората. Нагоре в гората е забранено да се влиза с оръжие. Само да разбера, че някой се изкушава и отстрелва забранени видове, лично ще сезирам прокуратурата”, обърна палачинката Ревански.

Така масовата подкрепа донесе и амнистия за мечката. С уговорката, че няма пак да нападне човек. Което е доста абсурдно, защото никой не може да гарантира при следващ инцидент дали виновникът ще бъде същото животно.

„В региона на Белица предполагаме, че има няколко мечки. Не можем да кажем за коя точно става въпрос”, коментира казуса управителят на Парка за танцуващи мечки Димитър Иванов. В тази суматоха обаче е сигурно, че никой няма да посмее да посегне на мечка с такава голяма подкрепа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *