Става страшно: Лавров разкри какво ще се случи на Запада, ако достави на Украйна оръжия с по-голям обсег!

Свят

Москва заяви, че ако Западът достави на Украйна оръжия с по-голям обсег, това ще накара Русия да направи две неща. Да изтласка украинските войски още по-далеч от границите си, за да се защити, което по същество може да увеличи възможните териториални загуби на Украйна заради инвазията, предаде Ройтерс.

 

„С колкото по-голям обсег бъдат доставяните оръжейни системи, толкова по-надалеч ще изтласкаме нацистите от линията, от която нататък те представляват заплаха за рускоезичното население и Русия“, каза на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров.

Но това не е всичко.

„Второто е, че ние не само си запазваме правото да преместим линиите на заплаха от неонацистите за Руската федерация и републиките в Донбас на разстояние , позволяващо унищожаване на новите далекобойни боеприпаси, но и да нанасяме удари по центровете на вземане на престъпните решения относно използването на такива видове оръжия“, каза той, коментирайки изявленията на САЩ и Великобритания за доставката на MLRS за Киев.

От началото на инвазията си, която нарича „специална военна операция“, Русия многократно е заявявала, че цели да прочисти Украйна от „нацисти“. Киев и западните му поддръжници определиха тези твърдения като измислица и заявиха, че Украйна се бие за оцеляването си.

САЩ изключиха като възможност изпращането на американски или натовски войски в Украйна, но Вашингтон и Великобритания се съгласиха да доставят на Киев високоточни ракетни комплекси със значително по-голям обсег на действия от предишните, които предоставиха на Украйна.

Вашингтон снабдява Украйна с така наречените ракетни комплекси M142 „Хаймарс“ (HIMARS, High Mobility Artillery Rocket Systems), а Лондон ще ѝ осигури системи за залпов огън М270.

В интервю, излъчено вчера, президентът Владимир Путин предупреди Вашингтон, че ако Западът предостави на Киев за тези високоточни ракетни комплекси боеприпаси с по-голям обсег, Русия ще нанесе удари по цели, каквито досега не е атакувала.

Поначало обсегът на даден ракетен комплекс зависи от боеприпасите, с които стреля. Комплексите „Хаймарс“ са с максимален обсег от над 300 км, но този на доставяните от САЩ ракети е едва 64 км – или просто два пъти по-голям от този на гаубиците, които са предоставили на Украйна.

Но според военни експерти обсегът на „Хаймарс“ е малко по-голям от този на аналогичните руски оръжия, което би позволило на силите на Киев да удрят вражеската артилерия, като останат извън обсега ѝ, отбелязва Франс прес.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *