Стана ясен шефът на новия парламент. Партията му ще ви изненада

България отблизо

По всяка вероятност на „Има такъв народ“ (ИТН) ще се падне честта да ударят първия звънец на 50-тия парламент. По традиция първото заседание, на което новите избраници трябва да положат клетва, се води от най-възрастния народен представител.

За момента това май ще се окаже доц. д-р Силви Кирилов, депутат от ИТН, който е на 73 години.

 

Доц. д-р Силви Кирилов и Ива Митева, депутати от ИТН, разговарят в старата пленарна зала, Снимка: БГНЕС

Силви Кирилов вече има опит в законодателния орган в 45-то, 46-то и 47-то Народно събрание (НС). В 49-то Народно събрание той не беше депутат, но сега партията на Слави Трифонов увеличава резултата си и така Кирилов пак ще прекрачи прага на парламента, пише News.bg.

 

Това ще е първият му мандат в новата сграда, където работят народните представители. „Има такъв народ“ имат опит в откриването на заседания на парламента с Мика Зайкова.

Мика Зайкова, Снимка: Георги КОЛЕВ, БЛИЦ

БЛИЦ припомня, че в петък вечерта Централната избирателна комисия (ЦИК) утвърди имената на новите ни депутати. В 50-тия парламент влизат седем партии, като в пленарна зала за първи път ще видим народни избраници от ПП „Величие“.

На първото заседание трябва депутатите да положат клетва и да си изберат председател. До избора на председател на парламента честта да управлява хаоса в пленарна зала се пада на доц. Силви Кирилов.

От ГЕРБ вече заявиха, че имат предложение за председател на парламента, като при разликата в гласовете между най-голямата парламентарна група, ГЕРБ, и останалите не се очаква да има драма с избора на председател, което се счита и за първи тест за формиране на мнозинство.

В предишното Народно събрание за председател макар и трудно бе избран Росен Желязков от ГЕРБ с джентълменско споразумение между ГЕРБ и ПП-ДБ за ротация, до която така и не се стигна, а само дни преди разпускането на Народното събрание за предизборна кампания Желязков бе свален.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *