Стефан Софиянски: Гербаджиите трябва да се срамуват, че са членове на такава партия!

България отблизо

Не можем да наричаме чистка промените в ръководствата на ключови министерства и институции, извършвани от служебното правителство, това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ по БНТ бившият служебен премиер Стефан Софиянски.

Той попита чистка ли беше смяната на министри от самия Бойко Борисов. По думите на Софиянски това е един нормален процес, защото е нужна екипност.

„Ако искаш да смениш политиката, на ниво министри и зам.-министри трябва да бъде създаден екип, с който да се проведе избраната политиката. Редовите служители не би трябвало да се притесняват, ако си вършат добре работата“, подчерта Софиянски.

„Едно нещо е много симптоматично и показателно – вече е срамно да си гербаджия в очите на нормалните хора и наистина членовете на тази корумпирана партия трябва да се срамуват“, допълни той и предположи, че подобно отношение влияе и на самата партия.

Софиянски коментира оставеното от кабинета „Борисов“ наследство, като го определи като много лошо.

„България е много зле. На последно място в Европейския съюз. Ние сме държавата с най-нисък БВП на глава от населението. България произвежда най-малко и има най-нисък стандарт и най-ниски заплати и това продължава, откакто сме член на ЕС“, обясни той.

Според него икономиката ни е застояла, липсва развитие, има нисък икономически растеж и липса на енергийна политика.

Бившият премиер коментира и състоянието на ГЕРБ, като посочи, че е добре партията да се развие в положителна посока. Той обаче каза, че това едва ли ще се случи.

Софиянски се спря и на проблема с кредитите, отпускани от ББР, като обясни, че тази банка е създадена да работи за бързото усвояване на европейските средства. По думите му с тази банка е допусната една много сериозна грешка.

Когато се видя кризата с КТБ, държавата трябваше да се намеси. Тогава беше моментът с даването на парите, които трябваше да удовлетворят вложителите на пари в КТБ, трябваше да се използва този момент и да се събере ББР и КТБ, двете да се обединят и тогава ББР нямаше да работи като частна банка, както е сега“, посочи той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *