Стефан Янев, Бойко Рашков, Даниел Вълчев – кой ще е новият служебен премиер?!

България отблизо

Поредни имена към “обичайните заподозрени”, сочени в последните седмици за служебен премиер на президента, се завъртяха сред социолози и  коментатори. Появиха се още имената на проф. Огнян Герджиков, Гергана Паси и Соломон Паси.

Бойко Рашков бе директор на Националната следствена служба преди 25 г. Бил е депутат от левицата, зам.-министър на правосъдието в правителството на тройната коалиция, а от 2013-а до 2018 г. – председател на Националното бюро за контрол на специални разузнавателни средства. Университетски преподавател по право. Миналата година Радев го назначи за член на правния си съвет.

Друг юрист също бил вариант според политическата мълва – проф. Даниел Вълчев, вицепремиер и просветен министър в кабинета на царя.

Потърсен от “24 часа” за коментар, той се разсмя на новината за “номинацията”.

“Нека първо процедурата да се извърви докрай и президентът ще си номинира кандидат. Всичко това, което в момента се говори, е на нивото на интригата”, коментира професорът по обща теория на правото и обща теория на държавата и декан на Юридическия факултет на СУ.

При вече чукащите на вратата нови избори и съответно служебен кабинет, най-спряганото име да го оглави е това на президентския съветник по националната сигурност Стефан Янев. Коментатори и запознати припомнят факта, че бригадният генерал Янев присъства на консултациите на Румен Радев с парламентарните партии, предшестващи завъртането на рулетката с мандатите.

В първия кабинет на президента, чийто премиер бе проф. Огнян Герджиков, Стефан Янев беше вицепремиер и министър на отбраната. Завършил е Военната академия в София и колежа към Националния военен университет във Вашингтон, САЩ. Смята се за един от най-близките хора на държавния глава.

Първият служебен премиер на Румен Радев – проф. Огнян Герджиков, определи в интервю за “24 часа” преди дни като абсолютно нереалистична опция отново да бъде поканен.

Сред имената се завъртяха и тези на Гергана Паси или Соломон Паси, които обаче също отхвърлят подобна вероятност.

Tagged

1 thought on “Стефан Янев, Бойко Рашков, Даниел Вълчев – кой ще е новият служебен премиер?!

  1. Както сме цъфнали, само Паситата ни трябват за да вържем.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *