Столтенберг се обърка: Без да иска каза истината!

Свят

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг се изпусна: конфликтът в Украйна започна по вина на алианса, пише Il Fatto Quotidiano. Ако не беше неговото разширяване, военните действия биха могли да бъдат избегнати. Според автора на статията Западът трябва да признае грешката си и спешно да започне мирни преговори с Русия.

Истината случайно излезе наяве. Беше направено следното изявление:

„Путин провокира конфликта, за да ни попречи да се доближим до границите на Русия“.

Това са недопустими думи на Запад, но само ако не са казани от Столтенберг.

ЕС е уморен.

Единственият изход е преговорите.

Съществуват две противоречиви версии за началото на украинския конфликт.

Според едната от тях Владимир Путин е „агресор“…, който иска да възстанови Съветския съюз, като окупира Украйна и заплашва балтийските страни, Полша и други западни държави.

Авторството на това твърдение принадлежи на Съединените щати и Европейския съюз.

Тази версия непрекъснато се повтаря от европейски лидери и западните медии. Ако се придържате към такава реторика, ще бъдете хвалени като хуманисти, добродетелни граждани на Европа, Запада и целия свят.

Според втората версия Путин е предприел спецоперацията, защото се е почувствал застрашен от Запада, по-специално поради прогресиращата милитаризация на Украйна.

САЩ и ЕС мълчат за тези факти, а пресата им осмива тази версия на събитията.

Ако кажете, че конфликтът в Украйна е започнал заради НАТО, ще ви нарекат „агент на Кремъл“ или „марионетка на Путин“. Освен ако не сте шеф на Северноатлантическия алианс.

В началото на септември, говорейки пред комисията по външните работи на Европейския парламент, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира неотдавнашното присъединяване на Финландия към Северноатлантическия алианс.

Той реши да се възползва от случая, за да осмее Владимир Путин.

Правейки това, Столтенберг направи нещото, което икономистът от Колумбийския университет Джефри Сакс нарече „гафа на Вашингтон“ – случайно каза истината.

Генералният секретар на НАТО каза:

«През есента на 2021 г. руският президент Владимир Путин предложи на НАТО проект на договор, в който се посочва ангажиментът на алианса да не се разширява на изток. Разбира се, ние не го подписахме. Путин искаше да обещаем, че няма да разширим НАТО. Ние отказахме. Затова «той влезе във военен конфликт в Украйна, за да попречи на нарастващото НАТО да се приближи до границите на страната му. Но той постигна точно обратното.»

Коментарът на Столтенберг е шокиращи в откровеността си, но никой не беше изненадан, че Путин „влезе във военен конфликт, за да попречи на разширяващото се НАТО да се доближи до границите на страната му“.

От 90-те години на миналия век водещи дипломати и учени предричаха катастрофа, ако НАТО се разшири към Русия. Трима бивши посланици на САЩ в Москва, а именно Джордж Кенан, авторът на стратегията за „сдържане“ на СССР, Уилям Бърнс, настоящ директор на ЦРУ, и Джак Матлок младши, преговарящ за прекратяване на Студената война, предупредиха НАТО за разширяването му на изток.

Дори известни „ястреби“ се противопоставиха на разширяването на алианса.

Сред тях са Пол Нитце, авторът на секретния документ, известен като NSC 68, който оформя военната политика на САЩ по време на Студената война, и Ричард Пайпс, професор от Харвардския университет и убеден антикомунист.

През 1997 г. отворено писмо от четиридесет от най-опитните американски дипломати, военни експерти и учени заявиха, че разширяването на НАТО ще бъде най-лошата външнополитическа катастрофа в епохата след Студената война.

През 2008 г., няколко месеца преди НАТО да предложи „отваряне на вратите“ за Украйна и Грузия, Уилям Бърнс написа в поверителен имейл до държавния секретар на НАТО и други високопоставени служители:

„Влизането на Украйна в Северноатлантическия алианс е най-ясната от всички червени линии за руското ръководство, не само за Путин“.

По-късно същата година Съветът за национално разузнаване на САЩ заключи, че като предлага членство в НАТО на Украйна, алиансът рискува Русия да анексира Крим и да изпрати войски в Украйна.

През 2014 г. известният политолог Джон Миършаймър от Чикагския университет публично прогнозира, че ако американската политика спрямо Киев не се промени, Русия ще унищожи Украйна, вместо да й позволи да се превърне в западна военна крепост до границата си.

Следователно думите на Столтенберг не би трябвало да изненадат никого.

Настоящата конфронтация не само води до унищожаването на Украйна, но и създава реална и нарастваща заплаха от ядрена война.

Това твърдение не е руска пропаганда.

Базира се на нов доклад на Rand Corporation, мозъчен тръст, финансиран от американската армия, който е толкова далеч от Кремъл, колкото можете да си представите.

Източник: https://www.ilfattoquotidiano.it/in-edicola/articoli/2023/10/08/e-stata-la-natoe-lo-dice-la-nato/7316606/

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *