СТРАХОВИТИ маневри на САЩ плашат Европа, но не могат да стреснат единствената страна, която наистина…

Свят

Изпълнявайки буквално поговорката „Крадецът вика, дръжте крадеца“, САЩ започнаха усилено да обвиняват Русия, че нарушавала договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег на действие, без да представят и най-малките доказателства за това.

Русия отговори, че единственият нарушител на този ключов за сигурността на Европа и света договор са САЩ, които вече са разположили такива ракети в Румъния и Полша, като ги прикриват под булото на така наречения противоракетен щит.

Вчера, обаче, малката сценка с Договора за ракетите със среден и малък обсег, получи своето зловещо развитие. Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обяви, цитиран от руски и западни медии, че от днес, събота, САЩ спират да изпълняват задълженията си по Договора.

„Надяваме се Москва да започне отново да спазва договора, но така че САЩ да могат да контролират всичко по този процес, на място в Русия“, още по-нагло добави Помпео, цитиран от vesti.bg .

Припомняме, че Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег забранява на САЩ и Русия да разполагат в Европа наземно базирани ракети със среден и малък обсег. И сега САЩ едностранно решават да излязат от договора, без да представят каквито и да било доказателства, че Русия нарушава този договор. Ще добавим, че САЩ излязоха и от „ядрената сделка“ с Иран, която създаваше възможност за ликвидиране на ядрените въоръжения на ислямската република.

Защо е необходимо всичко това на Щатите?

Много просто. Както знаем, САЩ обградиха с военни бази границите на Русия. Но за да нанесат „мълниеносен“ удар, който да унищожи по-голямата част от ядрения и военен потенциал на Русия, им трябват десетки хиляди ракети със среден и малък обсег на действие, които те да разположат в Европа и в своите военни бази около Русия. При това, тези ракети трябва да бъдат изстреляни почти едновременно, за да не може руският противоракетен купол да ги прихване и унищожи. Но за да могат да разположат ракетите със среден и малък обсег в Европа и около границите на Русия, САЩ трябва да не са страна по Договора, който забранява тяхното разполагане в Европа и иска те да бъдат ликвидирани.

Затова САЩ, под измислени предлози, излязоха от този договор.

Не стига това, ами сега Белият дом заплашва, че вече подготвял  „опции за военен отговор“ на Русия. А това означава, че ще разполага ракетите, освен около границите на Русия, още и в Германия, Франция, Белгия, Полша, Румъния. Точно затова поляците изведнъж се развълнуваха и тяхното външно министерство вече „категорично“ отхвърля възможността за разполагане на ядрени ракети на територията на Полша. А западните държави отдавна говорят, че не искат такива ракети на своя територия.

И докато западните държави се уплашиха и панически търсят изход от това положение, Русия спокойно отговори на новото предизвикателство на САЩ.  Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова заави, че Русия си запазва правото да вземе ответни мерки при окончателното изтегляне на САЩ от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег.

„Излизането от договора е част от националната стратегия на Вашингтон за отказ от много поети международно-правни задължения в различни сфери“, изтъкна Захарова, цитирана от vesti.bg, и даде за пример отказа на САЩ от Договора за противоракетната отбрана, от „ядрената сделка“ с Иран, от екологични и хуманитарни задължения, каквито са имали например в ЮНЕСКО, както и от търговско-икономически и финансови задължения, какъвто е примерът с Китай.

А руският отговор ще е страшен преди всичко за Щатите. Кремъл отдавна предупреди, че Русия е в състояние, дори без да употребява ядрено оръжие, да унищожи цялата територия на САЩ. И това не са празни приказки. Руски подводници патрулират в океаните и във всеки момент могат, чрез насочени конвенционални взривове, да предизвикат огромни вълни цунами, които да залеят, американските мегаполиси, разположени по крайбрежията. А руските свръхзвукови ракети, дори да не носят ядрени заряди, а само обикновени взривни устройства, са в състояние да ликвидират по-голямата част от територията на САЩ. Да не забравяме при това и руската система на възмездието, наречена „Периметър“ или „Ръката на мъртвеца“, която представлява напълно роботизирана система, която се задейства автономно, дори да е останал нито един жив човек, не само в Русия, но и на цялата земя.

Тази система е насочена към САЩ и ще се задейства, ако янките решат да нападнат Русия.

Затова, вместо да се занимават с разни „военни отговори“, по-добре Щатите да се заемат със своята издъхваща икономика, на която й трябва всяка година ново увеличаване на тавана на субсидиите, за да може да изкара бюджета на САЩ до следващата година.

Автор Иво Македонски, istinata.net

Tagged

1 thought on “СТРАХОВИТИ маневри на САЩ плашат Европа, но не могат да стреснат единствената страна, която наистина…

  1. Считащият се за „лидер“, непрекъснато се опитва да диктува „правилата на играта“. Да, ама не! Русия обезсмисли военното превъзходство на САЩ, а Китай ги подпря в стопанско-икономическата сфера. Задават се още „непокорни“и скоро няма да има кой да хрантути янките….

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *