Страшна протестна нощ: Платени провокатори извършиха погроми в 56-тия ден на протеста! Ранени са протестиращи и полицаи! Мутри – вън!

България отблизо

Погром в центъра на София извършиха платени провокатори, маскирани като протестиращи.

Полицията е атакувана с павета, части от цветарници, бутилки, докато охранява сградата на парламента. Насилието ескалира малко след 22 ч.

Полицаите не предприемат нищо срещу вандалите, отбраняват се само с шлемове и щитове, докато върху тях се сипе дъжд от бомбчки, които се взривяват върху краката им.

Провокаторите ги замерят с каквото намерят – пейки, палатки, тенти, чадъри, павета, парчета от счупени кашпи. Непрестанно хвърчат бомбички.

Двама са се покатерили върху полицейската будка. Друг се опитва да се качи на стената на бившия партиен дом.

Провокатори застават пред полицаите и хвърлят фойерверки по множеството, за да изглежда, че полицията ги хвърля.

Част от протестиращите са направили кордон, който да пази полицаите от провокаторите. Разпънаха и голямо знаме, за да ги предпазят. Най-отпред има между 100 и 200 ултраси, които освиркват и замерят служителите на реда.

Канонада от бомбички летят по входа на бившия партиен дом и по полицаите. Замерват ги със столове, пейки, камъни, чадъри.

Цели участъци от жълтите павета са изровени и камъните летят към полицаите.

Повече от 100 бомбички са хвърлени за няколко часа по органите на реда.

 

Към 22:10 жандармерията тръгна в настъпление срещу протестиращите. Униформените изтласкаха хората от сградата и образуваха обръч почти до сградата на Министерски съвет. Някои от протестиращите отвърнаха с хвърляне на стъклени бутилки и други предмети към полицаите. Бяха пуснати и димки, отново имаше хвърлени павета.

В отговор към тълпата се насочи водно оръдие, в готовност да влезе в действие.

„Има доста пострадали полицаи. В момента уточняваме колко точно е броят им. Но по груби изчисления са повече от 100. Мисля, че всички бяха свидетели на каква безпрецедентна атака бяхме подложени“, заяви за NOVA главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Според него протестиращите са хвърляли самоделни взривни устройства по полицаите, а не обикновени пиратки. Иванов е на мнение, че провокаторите на протеста са дрогирани и озверели ултараси от футболните агитки.

„За нас е ясно от кои са и кой ги организира. Тези действия са абсолютно режисирани и бяха очаквани. Бих могъл да кажа, че имат доста добра подготовка“, каза още главният секретар на МВР.

Палатковият лагер на жълтите павета е напълно унищожен.

Сблъсъци, обгазени и арестувани в първия ден на есенната парламентарна сесия. Пострадаха полицаи, протестиращи и журналисти. Напрежението продължи през целия ден, предаде БНТ.

В 56-а вечер на протест, в Триъгълника на властта остава силно засилено полицейското присъствие.

Организаторите от т.нар. Отровно трио заявиха от трибуната, че ако до утре не бъде изпълнено основното им искане – оставка на правителството, сутринта те отново ще бъдат на същото място и ще продължат протеста.

Около 21 ч. няколко младежи, дегизирани с маски и очила, започнаха да хвърлят бомбички.

В отговор – част от протестиращите се подредиха пред полицията, за да спрат провокаторите.

При поредното хвърляне на бомбички, пострада един от протестиращите. Той беше изведен от полицията.

Служителите на реда отново са с щитове и каски, в отбранителна позиция.

Към 20 ч обстановката беше сравнително спокойна. Малко по-късно обаче, към сградата на парламента отново полетяха яйца и кенчета бира.

Полицията призова протестиращите да не се поддават на провокации.

Известно напрежение имаше около 18 ч, когато протестиращите се събраха към сградата на Народното събрание, а на първа линия бяха жени. Започнаха и освирквания към полицаите.

Протестиращи жени се подредиха пред кордона полицаи пред Министерския съвет.

Минути преди 19 ч. майки от „Системата ни убива“ подредиха пред полицейския кордон на бул. „Дондуков“ инвалидните колички на техните деца, вързани с вериги.

Към 18:30 ч, след призиви на протестиращите, полицаите свалиха щитовете си, а гражданите ги аплодираха.

На първа линия останаха служители с жилетки „антиконфликт“.

Три полицейски кордона се образуваха към 18 ч. Организаторите от „Отровното трио“ призоваха точно в 18 ч. жени и деца да се подредят пред полицаите.

Демонстрантите започнаха да освиркват служителите на реда и да хвърлят яйца по сградата.

Започнаха скандирания към полицаите „Свалете каските“.

Протестиращи прегръщаха служители на реда.

Един от протестиращите завърза като шал националния трибагреник на врата на един от охраняващите полицаи.

 

55-ти ден на протести във Варна, предаде репортер на Радио “Фокус” – Варна . И тази вечер преобладаващо пред пред палатковия лагер се събраха основно млади хора, семейства с деца, но възрастни, които настояват за оставка на правителството. С възгласи “Оставка” и “Мафията вън”, хората блокираха за кратко кръстовището пред Катедралата. След кратко шествие протестиращите се върнаха пред сградата на общината, където аплодираха полицаите и изпяха химна на България.

След това протестиращите варненци атакуваха общината, обстрелвайки я с яйца.

Tagged

1 thought on “Страшна протестна нощ: Платени провокатори извършиха погроми в 56-тия ден на протеста! Ранени са протестиращи и полицаи! Мутри – вън!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *