Съветник на президента разкри как Румен Радев се отнася към новото правителство!

България отблизо

 Президентът Румен Радев е заложил името си за постигането на определени цели и принципи в интерес на обществото. И всяко правителство, което работи в тази посока, е естествен съюзник.

Така проф. Александър Маринов, председател на Стратегическия съвет на президента, коментира пред БНТ въпроси на журналисти за отношението на Румен Радев към изпълнителната власт.

„Ако президентът види, че правителството върши нещо нередно или в несъответствие със заложените цели, той ще им го каже – доколкото го познавам“, каза още Маринов.

„Президентът Румен Радев е авторитет, който може да се намесва във властта без да нарушава конституцията – със съвет, с подкрепа, включително като залага името си около определени начинания и политики, за които самото президентство работи отдавна“, добави Маринов.

„Друг е въпросът обаче за влиянието, което може да има един политик или държавен глава“, коментира още Александър Маринов. По думите му това влияние е продукт на мястото и авторитета на президента в обществото, което сам е извоювал с делата си, а резултатите от изборите са го доказали.

Според него, основният фактор за стабилността на правителството е, че всички партньори много добре разбират, че няма разумна алтернатива.

„Ясно е, че правителство трябва да има, че трябва да се потисне егото – партийно и лично, и трябва да дадем пример за кооперативност, която не се основава на късогледа политическа изгода, а е подчинена на това да бъдат постигнати нужните на обществото резултати. Това е много голямо предизвикателство. Много отдавна не сме имали такова правителство и много хора се съмняват, че то ще има резултати. Но нека да се опитаме“, добави Маринов.

Според него, колкото по-дълго партньорите останат в коалиционното правителство и колкото повече работа свършат, толкова по-големи са шансовете им да напреднат политически. Маринов смята, че е разумно участниците в новата коалиция да не допускат разцепление заради вътрешнопартийна изгода поне до местните избори.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *