Сърбия хвана генерал от тайните служби на Украйна! Разкрива скандални тайни!

Свят

Бившият генерал на Службата за сигурност на Украйна/СБУ/ Андрий Наумов, който ръководеше главния отдел за вътрешна сигурност на Службата, беше арестуван преди няколко дни в Сърбия, а в навечерието на пълномащабното руско нахлуване избяга от Украйна. 

Заедно с него е задържан и германски гражданин, вероятно шофьорът му, пише OBOZREVATEL.

Избягалият генерал беше задържан на 7 юни на границата между Сърбия и Северна Македония заради опит за нелегален транспорт на голямо количество недекларирана валута и скъпоценни камъни.

Източници, близки до силовите структури на Сърбия, съобщиха, че Наумов е задържан заедно с германски гражданин, за който се твърди, че е бил шофьор на генерала, на ГКПП в Прешево. Той се опитал да пренесе голямо количество недекларирани пари и бижута през границата. Става дума за поне 600 хиляди евро, голяма сума в долари, изумруди и диаманти. Точните количества и броят на скъпоценните камъни все още не са оповестени поради секретността на разследването.

По предварителни данни и двамата задържани в момента се намират в следствения арест в град Ниш. Те са обвинени в „незаконен трафик на ценни материални активи“. Според сръбското законодателство отговорността за подобно престъпление варира от 1 до 12 години затвор. Тежестта на наказанието зависи от обстоятелствата на престъплението и размера на имуществото.

Сърбия все още не е предоставила на Украйна официална информация за задържането на гражданина й и обстоятелствата, при които е извършено това задържане. А Наумов не е подал молба до държавата си за консулска подкрепа. Затова е възможно скандалният генерал от СБУ да се опитва да „купи” свободата си от представители на сръбските „компетентни органи”.

В същото време „наддаването“ може да бъде не само материално. Наумов е заемал длъжност, на която е имал достъп до информация, представляваща държавна тайна. И той може да предаде тази информация в замяна на свободата си. Отсега е ясно, че информацията е скандална, понеже тайните служби на Украйна са били в основата на всичко, което се е вършело в Украйна от 2014 г. насам, както и на издевателствата над мирните жители на Донбас.

Съществува и възможност тази информация да изтече допълнително към Русия, тъй като министърът на вътрешните работи на Република Сърбия Александър Вулин е политик с тесни връзки в Кремъл.

Андрей Наумов е началник на Главно управление на вътрешната сигурност от 2019 г. Той дойде на служба от Генералната прокуратура, където работи 12 години. През 2021 г. той се появи като потенциална „жертва“ на опит за убийство, за който се твърди, че е поръчан от друг високопоставен служител на СБУ Дмитрий Нескоромни.

След началото на пълномащабната инвазия на Руската федерация в Украйна на 24 февруари се оказа, че генерал Наумов, придружен от няколко души, е напуснал Украйна няколко часа преди първите ракетни удари.
На 31 март президентът на Украйна Владимир Зеленски обяви лишаването от званието на генерал Наумов. И ДБР започна да разследва случая за неговата държавна измяна.

По-рано OBOZREVATEL съобщи, че на 29 май Зеленски уволни шефа на СБУ в Харковска област, президентът отбеляза, че служителите на реда ще се погрижат за него, защото той „не е работил за защита на града от първите дни на пълномащабна война, но мислеше само за себе си лично.“

Още на следващия ден уволненият Роман Дудин публикува компрометираща информация за председателя на Областната държавна администрация.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *