Тагарев гръмко: Даваме 1,5 милиарда долара на САЩ, защото това ми е приоритет!

България отблизо

Основният ми приоритет е модернизацията на Българската армия, каза пред журналисти министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод информацията, че Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара.

Това е максималното количество техника и максималната цена, за която може да се говори в този проект, каза министърът.

 

Очакваме много скоро група от американска страна, която да прегледа всичко, което заявяваме, да има яснота ще искаме ли още нещо или ще се откажем от нещо, и само тогава ще бъде определена крайната цена и съставът на този проект, обясни Тагарев.

 

„Процедурата е стартирала през май. Тогава е изпратено запитване до САЩ с конкретни изисквания и параметри. От американска страна потенциалната продажбата е одобрена и от Пентагона, и от Държавния департамент. От тяхна страна предстои да стигне до Конгреса, защото само той може да даде окончателното одобрение за сделката.”

На 1 септември Държавният департамент на САЩ одобри потенциалната продажба на България на бронетранспортьори „Страйкър“ (Stryker) за 1,5 милиарда долара, съобщи Пентагонът, цитиран от Ройтерс.

Продажбата на съюзничката от НАТО България ще се състои от 183 машини от различни модификации на типа „Страйкър“, включително за превоз на пехота, командни машини и машини за медицинска евакуация, посочи американското министерство на отбраната.

Tagged

1 thought on “Тагарев гръмко: Даваме 1,5 милиарда долара на САЩ, защото това ми е приоритет!

  1. Този имал приоритет бе.Първо да дадеме 100 бр. БТР на Украйна за да бъдат избити още около 1000 украински войници а сега да дадеме 1.5 милиарда на Фашистките Американски Щати пак за БТР-и.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *