Тагарев към украинците: Заводите ни работят 24/7, пращаме ви оръжия и ще спечелите

България отблизо

„Вярвам, че Украйна може да спечели“.

Това заяви в интервю за украинската служба на „Гласът на Америка“ (Voice of America) министърът на отбраната Тодор Тагарев. „Тя може да възстанови териториалната си цялост, при условие че получи постоянна подкрепа от демократичните държави, включително политическа, финансова и не на последно място – военна подкрепа“, каза военният ни министър.

Военната помощ от България за Украйна

Той говори и за ролята на България в предоставянето на военна помощ на Киев. Тагарев заяви, че страната ни доставя на Украйна оръжейни системи от съветската епоха, които са в изправност, тъй като украинските военни са запознати с тях и използването им не изисква допълнително обучение.

„По-важно е производството на боеприпаси, леко стрелково и малокалибрено оръжие в България“, каза Тагарев пред VOA. „Това е сферата на производство, в която България се е специализирала по съветско време, и тази специализация се е запазила в продължение на много години. Отбранителната промишленост работи 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата и значителна част от това производство отива в Украйна, пряко или чрез трети страни“, отбеляза министърът на отбраната.

Отбеляза, че в близко бъдеще България възнамерява да продължи да произвежда боеприпаси по съветски стандарт, но работи и по преминаването към стандартите на НАТО.

Обучение на военни и на лекари

България предоставя и други видове помощ на Киев, включително обучение на военнослужещи и преподаване на чужди езици (напр. английски – за обучението на пилоти на изтребителите F-16). „По молба на Украйна поехме ангажимент да обучаваме по една пехотна рота наведнъж, но това може да означава няколко роти годишно. Ние сме напълно способни да направим това, а също така предложихме на Украйна да обучаваме например военни лекари“, каза Тагарев.

„Да спрем Путин“

Министърът подчерта, че въпреки промените в управлението в София, парламентът на страната запазва преобладаващо мнозинство от привърженици на евроатлантическата политика, което означава подкрепа за сигурността на Украйна и разрешаването на военния конфликт в рамките на международните норми. „Това, от което Украйна наистина, наистина се нуждае, е въздушна мощ, за да елиминира предимството на Русия в небето и да подкрепи войските, когато е готова да възобнови настъпателните операции“, смята Тагарев.

„Ако на Путин бъде позволено дори частично да постигне целите си, това ще означава увеличаване на рисковете за сигурността на Европа и особено за страните от източния фланг на НАТО, сред които е и България“, каза Тагарев. „Затова в наш стратегически интерес е Украйна да устои на руската агресия и да възстанови териториалната си цялост“.

Спирането на руския петрол

Налагайки ембарго върху вноса на руски петрол, Европейският съюз направи изключение за страната ни, като ни разреши да внасяме гориво до края на 2024 г. Народното събрание обаче реши да не изчаква този период и точка ще бъде сложена напълно от март. „Ние вече не получаваме руски газ“, обясни Тагарев. „Русия се опита да ни сплаши, като поиска да плащаме в рубли. Когато правителството не се поддаде на тази принуда, Русия прекрати доставките на газ. Е, ние намерихме други източници. С петрола е по-трудно“, призна все пак той.

„Факт е, че „Лукойл“ е собственик на единствената голяма петролна рафинерия в България, която е важна за нас и за някои съседни държави. Ето защо поискахме изключение, но натискът, включително от страна на депутатите, изигра роля, защото не искаме парите, които нашите данъкоплатци харчат, да подкрепят военните дейности на Русия. В крайна сметка решихме, че можем да поемем риска и да спрем да използваме руски петрол до края на февруари тази година“, посочи военният министър.

Според Тагарев „Лукойл“ е заявил, че проучва възможността да продаде рафинерията си.

Разминирането на Черно море

Тагарев коментира и споразумението за разминиране на Черно море, подписано в четвъртък от България, Турция и Румъния. Според него това ще намали рисковете, включително от непреднамерени експлозии. Той отбеляза, че Турция стриктно спазва Конвенцията от Монтрьо, подписана през 1936 г., като не допуска военни кораби на страните от НАТО, Украйна и Русия през проливите Босфора и Дарданелите. Според него това помага за предотвратяване на ескалацията на войната в Украйна. Министърът отбеляза, че тези усилия ще допринесат и за осигуряване на свободата на корабоплаването в Черно море, което е от голямо значение за украинския износ и устойчивостта на украинската икономика.

Източник Actualno.com

Tagged

2 thoughts on “Тагарев към украинците: Заводите ни работят 24/7, пращаме ви оръжия и ще спечелите

  1. Тагарев, гледахме предаващите се украински войници.По телата им на всички имаше татуировки – пречупен кръст, лика на хитлер, лика на бандера, тризъбец, черепи, кости,ножове, брадви, ss и какви ли още свастики. Ние знаем, че тези свастики са присъщи на хитлеристката армия. Т.е. да те смятаме за есецовец нали??? А когато Украйна победи МИ СЕ ОБАДИ.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *