„Таймс“ се уплаши от Путин и от…България

Свят

“Убийства, преврати и хаос: от кухнята на тайната шпионска война на Путин срещу Европа“, така е озаглавен обширен материал във вестник „Таймс“, в който се споменава и България като благодатна почва за набиране на сътрудници.

Операциите на Москва ескалираха в целия континент, от наемането на главорези за удари в симпатизиращи страни до масивни тайни кампании за всяване на хаос, пишат авторите на материала, интервюирали редица експерти и разследващи журналисти.

Използването на операции под прикритие е дълбоко в кръвта на руската външна политика още от времето на зараждащото се болшевишко правителство, което бързо започна кампания на политическа агитация в цяла Европа като средство за износ на революцията, с въстания, организирани в Естония, Румъния и Германия през 20-те години на миналия век.

Доктриналното убеждение, че неконвенционалната война е необходимо условие за укрепване на позицията на страната в света продължава и днес, но след нахлуването в Украйна тази задача става все по-трудна след експулсирането на около 600 служители на руското разузнаване, маскирани под дипломатическо прикритие в европейските столици.

Смята се, че бързото възстановяване на мрежата е наложило Москва да разчита все повече на чужди граждани и по-специално на тези от престъпния подземен свят.

Според Андрей Солдатов, експерт по разузнаването, българите и сърбите са се оказали едни от най-охотните заговорници.

„Русия има естествено предимство в Източна Европа, когато става въпрос за наемане на чужденци, поради дългогодишните си връзки с тези страни“, казва Солдатов пред вестник „Таймс“, като допълва, че тези „операции достигат безпрецедентно ниво в България и Сърбия, както поради факта, че в тези страни има силни организирани престъпни групи, така и поради високото ниво на политическа подкрепа за Русия там“.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *