Вашингтон дава заден! Ето какво иска сега от Киев

Свят

Вашингтон иска Киев да промени стратегията си в конфликта в Украйна от настъпателна към отбранителна, Джейк Съливан, съветник по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, възнамерява да предаде съответното послание на Владимир Зеленски по време на разговор в кулоарите на Световния икономически форум в Давос.

Това обяви наблюдателят на Bloomberg Андреас Клут.

Ежегодният Световен икономически форум се организира в Давос, Швейцария през януари. През 2024 г. той се провежда от 15 до 19 януари.

«В разговор със Зеленски в кулоарите на Световния икономически форум в Давос, Съливан ще предаде послание от своя бос, президента Джо Байдън. Белият дом иска Украйна да промени бойната си стратегия… от настъпление към отбрана», пише авторът на статията.

Както отбелязва Клут, Зеленски разбира смисъла на подобно решение, макар да не му се иска да чува или да говори публично за това.

„Така че той (Зеленски – ред.) трябва да каже на Съливан той да отговори на Байдън и да напомни на Конгреса на САЩ, че Украйна може да проведе адекватна отбрана само ако САЩ и техните съюзници гарантират, че разполага с всички необходими средства“, пише авторът на Bloomberg.

Според Клут Зеленски чувства необходимост да отрича, че конфликтът е стигнал до задънена улица, затова неговата цел остава така наречената „формула за мир“, която беше обсъдена на ниво съветници по националната сигурност в Давос.

„Но Русия не беше поканена, а Китай не се появи, така че всички знаят, че това е задънена улица“, отбелязва авторът.

Клут подчертава, че украинското настъпление се провали, разочаровайки Вашингтон, който призова Киев да промени тактиката, руските сили са много добре окопани, а украинците загубиха твърде много войници и изразходваха твърде много боеприпаси.

Според него Зеленски трябва да каже на Съливан, че Киев ще спре да „пуска западни танкове“ през добре минираните руски траншеи, тъй като „в това няма смисъл“.

Той обаче ще напомни, че Киев няма да може да защити позициите си без помощта от САЩ и Европа.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *