Тайната падна: Западът и русофобите в Украйна са готвели ужасен край за всички!

Свят

На Мюнхенската среща през февруари 2022 година, президентът на Украйна Зеленски безочливо заяви, че неговото правителство иска да превърне Украйна в ядрена държава. Какво трябваше да означава това и досега експерти и политици спорят. Блъф, неуместно изхвърляне или реална заплаха?

Нека се опитаме да разберем истината.

За да подготви собствено украинско ядрено оръжие е необходимо притежанието или производството на оръжеен плутоний, или обогатен изотоп на Уран 235 над 90%. Такива технологии към настоящия момент Украйна не притежава.

А би ли могла да преодолее този технологичен праг?

Съществуват два варианта. За производството на плутоний е необходима работа на реактори, каквито съществуваха в печално известната Чернобилска АЕЦ. Тези украински реактори отдавна са изведени от строя и за възстановяването им ще е необходимо много дълго време, а също така и специфично атомно гориво, което засега се произвежда само в РФ. Всички работещи на територията на Украйна атомни реактори са от вида ВВЕР, каквито са и българските в АЕЦ Козлодуй, и от тях е невъзможно да се извлече ядрен материал за оръжие.

На практика, на украинското правителство и парламент ще им се наложи да сключат договор за приятелство и взаимопомощ например със Северна Корея и евентуално да попаднат под същите санкции.

Другият път е обогатяването на уран, какъвто в Украйна се добива.

Технологии за обогатяването му обаче имат пет компании, като водеща е ТУЕЛ от състава на РОСАТОМ и Уренко, която е конгломерат от усилията на пет държави и още няколко корпорации. Всички преработващи мощности са под строгия контрол на МАГАТЕ. Да се тръгне по пътя на нарушението на цяла поредица международни съглашения, въз основа на които съществуват споменатите компании, едва ли може да се очаква.

Следователно обогатяването на урана и създаване на ядрено оръжие в Украйна е възможно само със западна помощ.

Но понеже за Запада бе прекалено опасно да се замеси, дори и тайно, в създаването на ядрена бомба, затова някои украински официални лица подхванаха темата, за създаването на т.н. „мръсна ядрена бомба“. Това означава да бъдат извлечени от украинските ядрени електроцентрали като Чернобилската например, радиоактивни елементи.

Неслучайно армията на РФ още в началото пое контрола над Чернобилската и Запорожката АЕЦ. Защото да се направи мръсна ядрена бомба е много лесно. Трябва само да се извади неотработено атомно гориво от АЕЦ, да се натроши на парчета и те на свой ред да се напъхат в обикновена авиационна бомба, глава на ракета или бойна част на тежък снаряд.

Нищо, че тогава ще е нужно да се сменят непрекъснато работниците в този процес, защото ще започнат да се разболяват и умират бързо.

После, изстрелването на подобен боеприпас, първо ще нанесе поражения на войниците от съответната артилерийска или ракетна система, както и на тези които ще я транспортират до нея. А накрая последствията биха били ужасни за хората, флората и фауната в поразения район, а и за голяма част от Европа и Близкия изток, като следствие от активното радиационно заразяване.

За финал остава една горчива истина. Нито един от присъстващите на срещата в Мюнхен лидери, на страни до една ратифицирали Договора за неразпространение на ядреното оръжие, не се изказа против и не осъди изказаните гласно намерения на Зеленски, да разпали ядрен конфликт в Европа. Конфликт, който би могъл да нанесе ужасяващи поражения на жителите на всички държави.

А уж международната среща в Мюнхен имаше заглавие „За безопасност“.

Какво лицемерие и неприкрита русофобия….

Явно Западът, и сегашното ръководство на Украйна са готвели ужасен край за Русия, за Европа, както и за самото украинско население.

А дали тези изявления на президента на Украйна не направиха руската военна операция толкова спешна…?!

Много е вероятно. Защото като се има предвид огромната русофобия на украинското ръководство и възможностите му, увеличени от „западната помощ“, много е вероятно Киев да започне да  прави мръсни бомби. А тогава ще представлява страшна заплаха и за Русия, и за Украйна, и за цяла Европа.

Ето защо на Кремъл му се наложи спешно да започне специалната операция. Понеже иначе Русия, Украйна и Европа ги очакваше ядрена зима.

Източник: Геоэнергетика ИНФО

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *