Така се започва: Испания създава регистър на хора, отказали имунизация!

Свят

Испания създава регистър на хората, които отказват да бъдат ваксинирани срещу новия коронавирус.

Властите ще го споделят с други държави-членки на Европейския съюз, въпреки че документът няма да бъде публично достояние. Това заяви министърът на здравеопазването Салвадор Ила в понеделник, цитиран от АФП.

По време на интервю за телевизия La Sexta, здравният министър Салвадор Ила повтори, че ваксинацията срещу вируса – която, както в повечето страни от ЕС започна в Испания през уикенда – няма да бъде задължителна.

„Това, което ще бъде направено, е регистър, който ще бъде споделен с нашите европейски партньори с хората, на които е било предложен и са отказали ваксиниране,“ каза той. „Това не е документ, който ще бъде публично достояние и ще бъде направен с най-голямо внимание към защитата на данните“, добави той, като отбеляза, че работодателите или членовете на широката общественост няма да имат достъп до него.

Испанците, които не желаят ваксина срещу Covid-19 са 28% през декември от 47% през миналия месец, сочи проучване, публикувано миналия месец.

Испания е една от най-тежко засегнатите страни в Европа от пандемията, като в понеделник броят на жертвите на вируса преминава границата от 50 000, според здравното министерство.

Близо 1,9 милиона души са заразени.

Правителството очаква да има между 15 милиона и 20 милиона души ваксинирани срещу вируса до юни, сред население от 47 милиона в Испания.

„Начинът да победим вируса е да се ваксинираме всички, или колкото повече, толкова по-добре“, каза Ила.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *