Такова чудо не е имало: Ето какво договориха ГЕРБ и ПП/ДБ за правителството! Ще се смаете

България отблизо

Излъчените от ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната“ – „Демократична България“ (ПП-ДБ) кандидати за премиер акад. Николай Денков и Мария Габриел да се сменят на поста на ротационен принцип за шест месеца. И това да стане с втория мандат. 

По информация на Епицентър.бг лидерите на двете формации Бойко Борисов и Кирил Петков/Христо Иванов са се договорили в първите шест месеца акад. Денков от ПП да е премиер, а Мария Габриел от ГЕРБ – вице и външен министър.

След това Габриел става премиер, а акад. Денков – вице и външен министър.

Не е ясно какво ще стане с министрите, но ротацията няма да засегне Асен Василев, който и в двата варианта ще финансов министър, уверяват от преговорния екип.

Като изтече шестмесечният срок ротационният премиер подава оставка пред парламента, двете парламентарни групи я приемат и излъчват следващия ротационен премиер.

Съставянето на такова правителство на ротация ще съвпадне със смяната на шефа на парламента, когато на първия стол в държавата  ще Никола Минчев. В първите шест месеца, когато ще управлява ПП, ще бъдат овладени и всички онези 80 свободни ръководни места в различни агенции и важни структури за функционирането на държавата. Така при спечелени избори, фактически ГЕРБ ще предаде властта на ПП-ДБ, подчертаха депутати.

За двете парламентарни групи ГЕРБ – СДС и ПП – ДБ вторият мандат щял да бъде национален и ще се използва за излъчване на стабилно правителство, около което да се формира конституционно мнозинство.

Не всички в ПГ на ГЕРБ обаче са доволни от развитието на тази ситуация.

Такова чудо досега не е имало в българската политика.

 „След глупостта „ротационен председател на парламента“ в момента се ражда архиглупостта „ротационен премиер“. Нормалността се отдалечава от българската политика и държава с „голяма ротационна скорост“. Жалко!“, написа във Фейсбук евродепутатът Александър Йорданов.

Ако искат могат и да се женят на ротационен принцип – присмя им се Татяна Дончева .

Този подход за председателство на ротационен принцип беше възприет и при избора на председател на Народното събрание и благодарение на тази договорка на поста беше избран Росен Желязков от ГЕРБ, който ще оглавява парламента три месеца, след което ще бъде заменен от Никола Минчев от ПП.

Това означава, че в понеделник номинираната за премиер Мария Габриел ще върне на президента Радев празна папка без структура и състав на кабинет, което ще онагледи фактът, че мандатът не е изпълнен и държавният глава ще трябва да връчи втория мандат на акад. Николай Денков.

По предварителна информация ДБ ще подкрепи кабинета, но в правителството няма да има представители на формацията именно заради несъгласието им с това, че той не е изцяло експертен, а присъстват и ярки политически лица.

Цяла неделя вървели интензивни преговори между Бойко Борисов, Кирил Петков, Асен Василев и Христо Иванов.

Лидерът на партията Бойко Борисов продължавал да води паралелни разговори както с двете формации, които заявиха, че ще подкрепят правителството с първия мандат – ДПС и ИТН, така и с коалицията ПП-ДБ за евентуално сформиране на мнозинство с втория мандат.

В същото време в неделя различни представители на ГЕРБ уверено твърдяха, че в понеделник Габриел ще предложи състав на правителство, както и че в него ще има и представители на другите две партии, с които до последно номинираната за премиер разговаря в парламента за подкрепа – ДПС и ИТН, и които вече заявиха, че ще застанат зад излъчено от ГЕРБ правителство.

В неделя вечерта пък лидерът на ИТН Слави Трифонов заяви, че няма да подкрепи кабинетът „Габриел“.

Бойко Борисов не таял особени надежди, че правителството на „Габриел“ ще мине. Не го устройвал и вариантът за „пет златни пръста“, които да крепят мнозинството, нито за „деветима отсъстващи“.

Иначе Мария Габриел залага на Гроздан Караджов (вицепремиер, транспорт) и Пламен Данаилов (енергетика) от ИТН. Искра Михайлова (околна среда и води) и Илхан Кючюк ще представляват ДПС. За финансите е гласена Маринела Петрова от проекто-кабинета „Габровски“, за МВР – Благородна Макева – Найденова, пак от листата „Габровски“.

За да мине проектокабинет на Габриел, е необходимо той да получи минимум 121 гласа, което означава, че трябва или петима депутати от останалите политически сили извън ГЕРБ, ДПС и ИТН да гласуват за него, или от пленарната зала да отсъстват девет народни представители, които да намалят кворума и правителството на мине със 116 гласа.

По неофициална информация, ако все пак Габриел върне в понеделник папката на президента със структура и състав на кабинет, то най-вероятно той ще бъде гласуван във вторник сутринта. 

Всички останали партии обявиха, че всички техни представители ще са в залата и няма да подкрепят кабинета. Така че дори да не се стигне до финално съгласие за кабинет с втория мандат с ротационен премиер, проектокабинетът „Габриел“ се очаква да не бъде одобрен в пленарната зала.

Преди това обаче днес главният прокурор Иван Гешев ще даде показания пред прокурор по сигнала срещу него от зам. главния прокурор Борислав Сарафов. Гешев обещава разкрития, които ще разтърсят държавата.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *