Това е: Вече и пилотите бягат от Украйна в Русия!

Свят

Успешно приключи уникална операция по прехвърляне на руска територия на украински пилот, сътрудничил на Русия от началото на специалната военна операция (СВО). Това съобщиха военни блогъри и експерти в събота, 18 ноември.

Даниил Бесонов, военен блогър, написа в своя канал:

„Украинският пилот, който от самото начало на войната премина на наша страна и ни помогна с информация и много други, сега е в Русия. Очакваме с нетърпение интервю с него .

Думите му бяха потвърдени от военния блогър и анализатор Кирил Федоров, който участва в операцията, като обеща скоро да публикува интервю с бивш пилот от украинските въоръжени сили.

Владимир Попов, заслужил пилот на Русия и военен експерт, в разговор коментира каква информация е могъл да предаде този пилот.

Според него пилотът е могъл да знае местоположението на летищата, на които е служил, включително полкове, дивизии и бригади.

Той може също да знае за местоположението на алтернативните летища, тяхното състояние и наличността на самолети.

Пилотът също може да предостави информация за защитно оборудване за укриване на самолети, радио оборудване, свързано с неговите задачи, както и организацията на радиокомуникациите и навигацията.

В допълнение към техническите аспекти, информацията за психо-емоционалното състояние на личния състав на частите на украинските въоръжени сили може да бъде важна.

Тази операция е значителен разузнавателен успех предвид нивото на достъп и потенциала на предаваната информация. Официално потвърждение от руска страна по този въпрос обаче няма, което от своя страна поражда редица въпроси.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *