Тома Биков попиля Денков: Пъне се, ама не става!

България отблизо

„Няма ултиматум, а по-скоро разговор какъв да е профилът на външния министър. Предлагат ни Николай Денков за външен министър, който има нулева експертиза във външната политика.

Те искат да вземат тази позиция с аргумента, че искат гласът на тяхната партия да се чуе в Европа. И това става чрез Министерство на външните работи“, това коментира депутатът от ГЕРБ – СДС Тома Биков в ефира на БНТ.

 

По думите му това е скандално изказване от човек, който в момента заема премиерския пост.

„Когато това правителство беше избрано, имаше една заявка, че в него не трябва участват ярки политически фигури, по-скоро да има образ на експертно правителство“, припомни депутатът.

„Ние поддържаме тезата, че това правителство има експертен профил. Денков не е подходящ за външен министър. Не може да се експериментира с човек, които си мисли, че Министерство на външните работи (МВнР) ще му осигури достъп до други хора“, посочи Биков.

„Ние се намираме в една много сложна геополитическа ситуация – има много тежък, многостранен и многопластов конфликт между Израел и Палестина, имаме война в Украйна, имаме много сложни процеси в Европейския съюз (ЕС) и в глобален мащаб, а ние стоим на границата на тези конфликти.

Сменят се и газовите коридори и в този момент искаме да дадем това нещо на човек като г-н Денков, който аз съм убеден, че не е чел дори дипломацията на Кисинджър„, добави Биков.

„Каква е концепцията на Денков за външната политика? Каква е концепцията му по отношение на Република Северна Македония“, попита той?

Ние пак ли ще правим две външни политики. Ако идеята е гласът на „Продължаваме промяната“ (ПП) да се чува в Европа, ние ще станем свидетели на много гафове. После ние да кажем на Мария Габриел да изкаже гласа на ГЕРБ.

Влиянието на България в региона отслабна твърде много, по време на управлението на Кирил Петков. Когато започнахме да се връщаме на международната сцена, искаме да се върнем обратно“, допълни още той.

Той коментира и идеята за отлагане на ротацията. „Зависи с колко. Ако стане непрестанно преговаряне не е сериозно.

Трябва да подходим малко по-реалистично. Аз не мисля, че  е толкова сложно. Просто се усложнява от необясними за нас искания. Превръща се в разговор, който би могъл да преформатира тази формула“, отбеляза Биков.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *