Тошко Йорданов: В МВР има садисти, а двамата бивши вътрешни министри са социопати! За това са отговорни Борисов и Гешев!

България отблизо

Това Народно събрание свърши част от работата на прокуратурата. Видяхме ясни доказателства, че в българската полиция има садисти. Това означава, че българската полиция няма никакъв филтър при назначаване на кадри.

 

Това заяви Тошко Йорданов от трибуната на Народното събрание след изслушването на служебния вътрешен министър за полицейското насилие на миналогодишните протести.

Йорданов наблегна обаче на това, че над тези полицаи садисти има социопати. „Двама от тези социопати са в тази зала – бившите министри на вътрешните работи. Недоумявам как е възможно в парламентарната група на ГЕРБ да не ви е срам. Вие като партия може да ги отстраните, а те, ако имаха морални устои, щяха да се махнат“, категоричен бе Йорданов.

Отговорност носят и главният прокурор Иван Гешев, и премиерът Бойко Борисов, според Тошко Йорданов. За Гешев депутатът от ИТН заяви, че е вреден, а за експремиерът се отказа да търси определение в речника си.

Заместник-председателят на Народното събрание Виктория Василева настоя да се установи защо се е стигнало до допускането на полицейското насилие, кой е допуснал футболните агитки и агресията по време на гражданските миналогодишни протести пред Министерския съвет. По нейни думи служителите на МВР от записите са „група озверели полицаи, които се прикриват зад униформите си“. Тя бе категорична обаче, че полицаите не трябва да бъдат слагани под общ знаменател и заяви, че много от тях са симпатизирали на протестиращите.

По нейни думи целта на случилото се зад колоните на Министерския съвет е била да се постигне противопоставянето на народ и полиция.

Няма категория за начина, по който Иван Гешев се отнася към това зверство, подчерта и от името на „Демократична България“ Антоанета Цонева. Тя е възмутена от това, че тези зверства са били прикрити, а целта им е била протестът да бъде пречупен още в своето начало.

„Гордеете ли се с това“, попита Цонева и призова депутатите от ГЕРБ и конкретно двамата бивши министри на МВР Младенов и Терзийски да се извинят и да хвърлят оставки. Такива неща могат да се случват единствено в държава, където управлява азиатски сатрап, както определи тя Бойко Борисов.

На нас ще ни трябва отговорно правителство, което да управлява, да пази гражданите от вътрешни и външни заплахи. Насилието в тази страна трябва да спре и всички трябва да положат усилия в тази насока. Това заяви депутатът от ГЕРБ Радомир Чолаков от трибуната на Народното събрание.

„ГЕРБ съжалява за това, което видяхме като кадри. Съжаляваме заради тези полицаи“, каза той и уточни, че съжаляват не защото хора от ГЕРБ или ръководни кадри на ГЕРБ имат нещо общо със случилото се.

Според него обаче актуалната тема на страната са не полицаите, а нуждата от дипломация, която да преговаря с останалите държави за мигрантския натиск. Със служебното правителство никой не говори и няма мандата да се справи с проблемите, посочи Чолаков.

По думите му стана ясно още, че организацията на МВР е такава, че не издава преки разпореждания, а индивидуалните действия на полицаи са били санкционирани. За следващите протести това ще бъде поука за нас и за МВР.

Днешното изслушване е поредният опит, при който върху ГЕРБ трябва да се излее една кофа помия, да бъдат разменени реплики, които да минират диалога, отчете Чолаков. Има нужда от законодателни промени, за да може подобни случаи да бъдат избягвани за в бъдеще. Тези промени няма да бъдат направени в това Народно събрание, защото няма волята за това, посочи Чолаков.

Според него обаче, от дискусиите няма да бъдат извадени политически дивиденти за изборите.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *