Украинският външен министър най-после призна: Русия е по-силна!

Свят

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба не изключи възможността да се обсъжда установяването на границите на страната „преди 24 февруари“ и потвърди, че предложението на украинския президент Владимир Зеленски за среща с руския лидер Владимир Путин остава на дневен ред.

„Не би било много разумно от моя страна да разкривам нашите условия [за преговори с Русия], но днес всеки пункт може да бъде предмет на диалог“, заяви Кулеба пред La Repubblica в петък, когато бе попитан дали украинската страна е готова да обсъди „границите преди 24 февруари, отказвайки се от връщане към състоянието от 1991 г.“

Според Кулеба „начинът за постигане на мир“ трябва да бъде обсъден от лидерите на Украйна и Русия. Запитан дали предложението за среща между Путин и Зеленски остава в сила, министърът отговори утвърдително: „Разбира се. Всичко е на масата.“ Той обаче добави, че Украйна ще продължи да защитава целостта на суверенната си територия. Той също така призна, че Русия е по-силна, така че оръжията, доставени от Запада, „не са достатъчни дори за стабилизиране на фронта в Донбас“. „Русия е по-силна“, заяви той.

На 24 февруари руският президент Владимир Путин обяви специална военна операция в Украйна в отговор на призива за помощ от страна на лидерите на републиките в Донбас. Той подчерта, че плановете на Москва не включват окупация на украински територии; целта е демилитаризация и денацификация на страната.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *