Украински офицер каза защо руската армия побеждава в Бахмут

Свят

Украинските сили в Бахмут изпитват тотален и катастрофален недостиг на боеприпаси. Поради това руснаците превземат града, а в превзетите райони, на 1-3 км от бойната линия, противникът се движи свободно. Украинските оръдия работят активно само в районите, където има пробиви.

Това написа във Фейсбук офицерът от ВСУ Александър Проскурин (Лейтеха), съобщават световните издания.

Той е разказал и илюстрирал историята как ВСУ не са успели да поразят танк Т-90М „Пробив“ на стойност над $2,5 млн.

Бойната машина е забелязана на 12 март в източната част на Забахмутка.

„След откриването му беше нанесен артилерийски удар, но поради заставането му зад сградата и УЖАСНИЯ глад за снаряди за ВСИЧКИ артилерийски системи, защитаващи това направление, целта не беше поразена.

Най-близкото попадение е в покрива на сградата. Но то не успява да спре танка, екипажът и бойната машина се прикриват зад най-близката сграда и започват да обстрелват нашите позиции. А ние не можем да отвърнем на стрелбата, защото нямаме снаряди. Затова се наложи да сменим позицията, иначе можеше да ни разстреляг“, указва украинският военен.

Информацията е предадена на ръководството, откъдето са получили разрешение за използване на чуждестранни оръжия, чието название Проскурин не уточнява.

На следващия ден бойците са разработили план за поразяването на Т-90М, но не успели да го приложат, тъй като на ръководството било забранено да използва оръжието поради високата цена.

След това украинските войници отново опитали да атакуват танка, но поради техническа неизправност изстреляли само два снаряда.

„Противникът, в окупираните райони, на разстояние 1-3 км от линията на бойните сблъсъци, се движи НЕОГРАНИЧЕНО! Леки автомобили, джипове, газели, УРАЛ, бойни машини на пехотата и танкове“, пише Проскурин.

Той подчертава, че има катастрофален недостиг на снаряди: „Разход от 5-7 изстрела на мишена и това е в най-добрия случай. Знаем 75% от основните огневи позиции на противника, командните пунктове на ниво батальонна рота, но снаряди се използват активно само в района, където има пробиви и противникът идва.“

Той припомня, че от февруари им се обещава подобряване“.

„Този пост не трябва да се разглежда като призив за изтегляне на частите от Бахмут!!! Ние ще изпълним своя дълг докрай, какъвто и да е той!“, обобщава Проскурин.

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *