Украински полковник: Никакво западно оръжие няма да обърне хода на войната

Свят

Каквито и да било западни оръжия едва ли ще помогнат да бъдат изтласкани силите на Путин от укрепените им отбранителни позиции, каза полковник Роман Костенко, командир, депутат и член на парламентарната комисия по национална сигурност, отбрана и разузнаване, в коментар за вестник „Таймс“, съобщи агенция УНИАН.

„Не мисля, че сега има каквото и да било оръжие, което може да повлияе значително на изхода от войната. Ракетите ATACMS не могат да доведат до повратен момент. Военни самолети? Те могат само да ни помогнат да постигнем паритет. Казват ни, че ще получим модерни Ф-16, но Ф-16 са самолети от 70-те години на миналия век, а Русия разполага със стотици изтребители от 4++ поколение. Не разбирам на кого му е хрумнало, че можем да победим Русия с няколко десетки Ф-16″, каза Костенко.

Според него реалистичната цел на Украйна за 2024 г. трябва да бъде да не губи повече от територията си и да нанася колкото се може повече удари по руските военноморски и сухопътни сили.

„Не можем да си позволим да воюваме симетрично с руснаците, да извършваме атаки като руснаците, да губим хора като руснаците или да набираме войници като тях. Трябва да търсим начини да губим десет пъти по-малко хора, отколкото те. Това е единственият начин да имаме шанс, защото от математическа гледна точка просто ще изчерпим хората си по-бързо от тях“, подчертава полковникът.

УНИАН припомня, че западните анализатори смятат настоящата патова ситуация на фронта в Украйна за резултат от недостатъчната подкрепа  от страна на Запада за украинската армия.

Източник: БТА

Tagged

1 thought on “Украински полковник: Никакво западно оръжие няма да обърне хода на войната

  1. Хващайте наркомана за гушата да престане да слуша краварите, да помоли за мир, докато все още имате шанс да останете като държава. Разделянето на държавата по етнически принцип ще донесе спокойствие на хората и възможност всеки да избере къде да живее.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *