Украинците вече обстрелват и контролираната от тях територия

Свят

“Ню Йорк таймс” показа нови доказателства

Загинаха 16 души, а над 30 бяха ранените

Властите в Киев пречели на разследването

Ударът на пазара в Константиновка в Донецка област на 6 септември, един от най-смъртоносните от началото на войната, е нанесен от ракета на украинската армия. Това сочи разследване на вестник “Ню Йорк таймс”, публикувано днес.

В контролирания от Украйна град тогава загинаха 16 души, а над 30 бяха ранените. Президентът Володимир Зеленски обвини “руските терористи” за трагедията само няколко часа след станалото, а наративът бе подхванат от повечето западни медии.

“Доказателствата, събрани и анализирани от “Ню Йорк таймс”, включително фрагменти от ракети, сателитни изображения, разкази на очевидци и публикации в социалните медии, категорично свидетелстват, че ударът е бил причинен от отклонена украинска противовъздушна ракета, изстреляна от ракетна система Бук”, се казва в статията.

Изданието публикува резултатите от разследването си в деня на пристигането на украинския президент Володимир Зеленски в САЩ. Отбелязва се, че властите в Киев са се опитали да попречат на журналистите на вестника да получат достъп до отломките на ракетата и мястото на катастрофата веднага след удара, но репортерите все пак са успели да стигнат до там, да разпитат свидетели и да съберат останките от снаряда.

Според “Ню Йорк таймс” записите от камерите за наблюдение показват, че най-малко четирима пешеходци са обърнали едновременно глави към звука на приближаващия се снаряд – те гледат към територията под контрола на Киев. Миг преди експлозията се вижда и отражението на ракетата, което потвърждава движението ѝ. Същата посока (от северозапад) е потвърдена от експерт по експлозиви, който е изследвал кратера и щетите на мястото.

Вестникът пише, че ударът съвпада с момент, в който има размяна на удари между Москва и Киев. Константиновка е обстрелван от руските сили предходната вечер. В група в “Телеграм” се съобщава за артилерийски огън минути преди трагичните събития на пазара.

Местни жители разказват пред “Ню Йорк таймс”, че украинските войски са изстреляли две противовъздушни ракети към фронтовата линия от град Дружковка. Журналисти на британския “Таймс”, които са били в Дружковка, също са чули изстрелванията. Това се потвърждава и от украински боец, пожелал да запази анонимност.

Очевидец посочва пред “Ню Йорк таймс”, че ракетите са били изстреляни от място в покрайнините на града, което редовно се използва от военните. Американските журналисти са посетили мястото и са видели следи от скорошно присъствие на военните, включително окопи и след от широки вериги, съответстващи на голямо превозно средство.

Изданието стига до извода, че размерът на отворите и фрагментите, намерени на мястото на удара, съответстват по форма и размер на ракетата 9М38, която е изстреляна от системата за противовъздушна отбрана “Бук”. След атаката украинските власти казаха, че руските сили са използвали ракета, изстреляна от система за противовъздушна отбрана С-300, но тя носи различна бойна глава от тази, която избухна в Константиновка, пише вестникът.

Обобщавайки резултатите от своето разследване, “Ню Йорк таймс” подчертава, че не е ясно защо ракетата е паднала в Константиновка. Експерти по противовъздушна отбрана коментират, че отклонението в курса може да е заради електронна неизправност или повреда по време на изстрелването. Ракетата е изминала по-малко от 16 километра и вероятно е паднала с неизразходвано гориво, което обяснява силния пожар на пазара в Константиновка, допълва изданието.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *