Украйна губи войната, Русия взема инициативата

Свят

Генералът в оставка, който ръководеше командването на Съвместните сили на Великобритания, Ричард Барънс, предупреди днес, че Украйна може да бъде изправена пред поражение от Русия през 2024 г. Той каза в интервю за Би Би Си:

„И когато се стигне до този момент, защо хората биха искали да продължат да се бият и да умират, само за да защитят незащитимото?. Украйна ще почувства, че губи тази война“.

Барънс отбеляза, че Украйна все още не е на този етап, но нейните сили са критично ниски по отношение на боеприпаси, войски и противовъздушна отбрана. Както той посочи, силно прокламираната контраофанзива на Украйна миналата година не успя да изгони руснаците от окупираната от тях територия и сега Москва се готви за лятна офанзива.

„Формата на руската офанзива, която ще последва, е съвсем ясна. Виждаме Русия да нанася удари на фронтовата линия, използвайки предимство пет към едно в артилерия, боеприпаси и излишък от жива сила, подсилен от използването на нови оръжия“, подчерта Барънс. Той добави, че Украйна изпитва „отчаяно“ недостиг на боеприпаси, отчасти поради политическите разправии в западните страни.

„В някакъв момент това лято очакваме да видим голяма руска офанзива с опит за пробив през украинските позиции. И ако това се случи, рискуваме руските войски да се придвижат в райони на Украйна, където украинските военни сили не могат да ги спрат“ — предупреди Барънс.
Експерти, интервюирани от BBC, изброяват трите най-вероятни, според тях, направления на нападение от страна на Руската федерация – Харков, Донбас и Запорожие. В същото време стратегическата цел на Русия тази година може дори да не е териториална, смятат те.

Старши научният сътрудник по сухопътните бойни действия в изследователския център Уайтхол д-р Джак Уотлинг подчерта, че миналата година руските сили са знаели точно къде може да атакува Украйна – от посоката на Запорожие на юг към Азовско море и съответно са планирали и успешно осуети напредването й.

„Проблемът за въоръжените сили на Украйна е, че руснаците могат да изберат посоката на основната си атака и Зеленски ще бъде принуден да защитава цялата линия на фронта, което, разбира се, не може да направи“, посочи още Барънс.

Той смята, че Харков, като втори град в Украйна, който е опасно близо до руската граница, е примамлива цел за Москва.

„Харков със сигурност е уязвим…Украйна не е в състояние да разполага с достатъчно въздушна отбрана, за да отблъсне смъртоносната смесица от дронове, крилати и балистични ракети, насочени в нейната посока“, казва д-р Уотлинг.

Анализаторите смятат, че Украйна ще може да продължи да функционира като жизнеспособна държава, ако Харков падне, но това би било „катастрофален удар както за морала, така и за икономиката на украинците“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *