Украйна иска още 18 милиарда евро за 2024 година, уж на заем

Свят
Бюджетните нужди на Украйна за следващата година ще останат толкова високи, колкото за тази година, каза украинският министър на финансите Серхий Марченко в събота, преди да се присъедини към срещата на финансовите министри на ЕС, на която ще бъде обсъдена подкрепата за Киев, предават от „Politico“.

18 милиарда евро е сумата, която ЕС отпуска под формата на заеми тази година, за да запълни дупката в бюджета на Украйна, оценена на около 3-4 млрд. долара месечно. Безвъзмездни средства от САЩ и заеми от Международния валутен фонд, както и незначителни двустранни дарения, компенсират останалото.

„Мисля, че няма да е лесна задача за нас да намалим драстично разходите си. Разбира се, това зависи от военната кампания, но аз смятам, че може да бъде не по-малко от 18 милиарда евро“, заяви украинският финансов министър.

Попитан дали ЕС е готов да повтори това ниво на подкрепа за следващата година, еврокомисарят по икономиката Паоло Джентилони каза, че „дискусията за следващата година от гледна точка на цифри и точни числа зависи от дискусията по отношение на цялостния бюджет на ЕС“.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *