Унгария: Руските енергийни източници нямат заместител в обозримо бъдеще!

Свят

Външният министър Петер Сиярто каза, че санкциите срещу Русия „ще причинят много повече щети на Европа, отколкото на Русия“, съобщава ТАСС.

Вносът на руски енергоносители е фактор за енергийната сигурност на Унгария и енергийните източници от други страни няма да могат да заменят руското гориво в обозримо бъдеще. Това мнение изрази ръководителят на външнополитическото ведомство на страната Петер Сиярто.

„Цялата тази лъжа, която се разпространява от Западна Европа по въпросите на енергийните доставки, просто не е състоятелна с наближаването на зимата“, каза Сиярто, цитиран от The Budapest Times в понеделник. Той добави, че вносът на енергия от Русия „не може да бъде заменен нито в краткосрочен, нито в средносрочен план“. Външният министър отбеляза, че именно енергийната сигурност е въпросът, по който „правителството няма да направи компромис“ и никаква международна политическа цел не може да замени „отговорността на правителството за осигуряване на енергийните доставки на страната“.

Сиярто припомни, че унгарското правителство се придържа към решението си, според което не само изпращането на оръжие в Украйна, но и транзитът на военни стоки не може да се извършва през нейната територия. Той каза още, че санкциите, наложени срещу Русия, няма да допринесат за бързото разрешаване на конфликта и „ще причинят много повече щети на Европа, отколкото на Русия“.

По-рано в понеделник Сиярто каза, че Унгария очаква да постигне споразумение с Газпром за увеличаване на доставките на газ от септември, добавя ТАСС.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *