Унгарски експерт: Фалирала американска компания ще доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“

Свят

„Уестингхаус“ доставяше американско ядрено гориво за реактори ВВЕР-1000 в Украйна и Чехия, но горивото често причиняваше неизправности, течове и се деформираше. В миналото тези страни се върнаха към доставките на производителя ТВЕЛ (компания, собственост на „Росатом“), заяви  унгарският ядрен експерт Жолт Харфаш.

В интервю за 3е-news и Георги Велев той обясни какво ядрено гориво ползва Унгария и защо ядрената безопасност трябва да е приоритет в атомната индустрия, и не трябва да се политизира според силните на деня.

Българското правителство взе решение АЕЦ „Козлодуй“ да премине към ядреното гориво на „Уестингхаус“. Компанията ще строи и два нови реактора на атомната ни централа.

„Сега „Уестингхаус“ обяснява, че горивото, заредено в реакторите ВВЕР-1000 в Украйна, „се е доказало и осигурява отлична производителност“. Истината е, че всъщност не се знае много за качеството на американските горива, доставени на Украйна и оперативния опит зад тях, и няма достоверни източници на информация. А в Европейския съюз, както и в случая с горивото ВВЕР-440, използването на горивни касети ВВЕР-1000 от САЩ все още не е одобрено“, посочи експертът.

„Фалиралата преди време американска компания „Уестингхаус“ сега се опитва политически да изтласка водещата ядрена компания „Росатом“ от пазара на ядрено гориво в Централна Европа“, каза Жолт Харфаш.

САЩ също биха искали да произвеждат гориво за реактори ВВЕР-440, за да навлязат и на този пазар, но в момента на него няма западно гориво от този тип, отговарящо на най-строгите изисквания за ядрена безопасност, лицензирано и вече в промишлена употреба.

В Чешката република доставката на този тип американски горивни тестови касети вече изостава от графика, а точните характеристики на горивото, което ще се произвежда, все още не са известни и чешкият ядрен регулатор е научил за намерението само от съобщения в пресата. Нямат изпратено официално уведомление.

Според Жолт Харфаш руската компания „Росатом“ непрекъснато подобрява своите горива: „В края на миналата година представител на CEZ, компанията – оператор на чешките атомни електроцентрали, каза, че за първи път е заредено ново руско гориво от трето поколение, разработено специално за АЕЦ „Дуковани“ от компанията ТВЕЛ. Нов вид гориво бе доставено и за четвъртия реактор тип ВВЕР-440 на тази АЕЦ.

Директорът от CEZ призна и високото качество на новото руско гориво: „тo е резултат от усилията за непрекъснато подобряване на безопасността, надеждността и експлоатационната ефективност на двете атомни електроцентрали в Чехия… „В АЕЦ Пакш блоковете на централата произвеждат електроенергия с 15-месечен горивен цикъл вместо предишния 12-месечен цикъл. И това стана възможно благодарение на подобренията, които бяха направени.

Преминаването към 16-месечен горивен цикъл в АЕЦ „Дуковани“ и 18-месечен горивен цикъл в АЕЦ „Темелин“, работеща с блокове ВВЕР-1000, също означава, че докато ядрената безопасност е от първостепенно значение, двете централи могат да произведат 2 TWh повече ток на година. А това не е никак малко и със сигурност говори в полза на горивото на предишния руски производител.“

Необходими са поне 5-7 години, за да може един оператор на атомна централа да премине напълно към нов вид ядрено гориво от друг производител, след като получи одобрение от регулаторните органи“, изчисли експертът.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *