Финансов експерт разкри как може да се увеличат пенсиите с 40% и защо правителството на Борисов няма пари!

България отблизо

Нали вие чухте, че вече и Румъния увеличава с 40% пенсиите? А аз искам да ви кажа, че от 10 години в България не са преизчислявани пенсиите на българските пенсионери.

Това сподели финансовият експерт Мика Зайкова в интервю за агенция „Фокус“, цитирано от blitz.bg.

И за да не бъда голословна, ще ви спомена две цифри. Средният осигурителен доход, който е основната цифра в пенсионната формула, през 2009 г., която е последната година, в която са осъвременявани пенсиите, е бил 554 лв. В момента, в 2019 г., средният осигурителен доход е 986 лв. с тенденция да се качи. Това не е окончателната цифра.

И второ, втората важна цифра в пенсионната формула е тежестта на всяка година осигурителен стаж. Тя беше в 2009 г. 1,1 – сега е 1,2. Ако се приложат тези цифри макар и не за 2019, за 2018 г., пенсиите на българските пенсионери ще се качат с 42%. Е, няма какво да се чудим, че румънците увеличават с 40% пенсиите. Ние можем също да ги увеличим и това ще струва няколко стотин милиона, около 280-300 милиона, но няма да струва 20 милиарда. – колкото отпускат за несъбраните вземания. Това е престъпление.

„А сега е страшна мизерия, щом социалната пенсия е 132 лв., минималната – 219, прагът на бедност -363, средната издръжка за човек – 614 лв.“, каза тя.
132 лв. е социалната пенсия, която хората ще получат в 2020 година. С тези пари хората не могат да живеят. Те всички се нуждаят от допълнителна помощ, която държавата се опитва да им дава, но тя е много минимална. Така че те живеят в мизерия.
То и другите живеят в мизерия, тези които са работили на минимална работна заплата, получават минимална пенсия. Минималната пенсия сега е 219 лв. и до средата на следващата година ще бъде такава за хората, които са работили цял живот, изпълнили са всички условия на пенсионния закон, само че са взимали минимална работна заплата. И от следващата година от 1-ви юли ще взимат 250 лв. пенсия. Прага на бедност за следващата година е 363 лв.
Мизерен живот и мизерно съществуване, това е в България.
Но така или иначе нашият финансов министър и Борисов не искат да намалят ДДС-то за стоките от първа необходимост, за детските стоки, за лекарствата, защото те не могат да организират и да контролират това различно ДДС. И сега се краде безкрайно много. И аз искам да ви кажа, че нямат пари за пенсии, нямат пари да осъвременят пенсиите и затова си правят оглушки, но могат да отпишат 20 млрд. , разбирате ли, 20 млрд. несъбрани вземания.
Това е резултат от проверката, която беше направена на НАП и се установи, че има 29 млрд. несъбрани вземания. И им разрешиха да отпишат 85 % от тези несъбрани вземания. А това е кражба. Това са кражбите от ДДС главно. Представяте ли си? 20 млрд. Това е една пета от БВП на България. Но нямат пари за пенсии.
А как могат да се подобрят нещата ли? Ами много просто. Най-близкият лост, който е в ръцете на държавата, се нарича контрол. Контрол. Защо държавата не може всеки път да влезе в частната фирма? Тя трябва да контролира тези процеси. Не може, представете си цяло предприятие, целият работнически състав с изключение на шефовете, да взема минимална работна заплата.
Има и още нещо – другият лост, което е много важен, това е контролирането на работното време. Вие знаете ли, че болшинството от хората са назначавани на половин работен ден, тоест на 4 часа, плаща им се официално за 4 часа, другото е под масата, колко е, не мога да ви кажа. Но в края на краищата получавайки заповед и имайки само 4 часа официални на теб ти трябват двойно повече трудов стаж, за да стигнеш до тази минимална пенсия, за която говорят.
Тоест измамите са много повече от това, че се плаща само минималната работна заплата. Е, не може целият колектив да изкарва луди пари, да има луди печалби, да виждаш че има печалби и да работи на 4 часа. В България липсва ефективен контрол. Ефективен. Това е и причината за така наречените фалшиви болнични, защото те не са фалшиви, те са истински.
И защото не само работниците, и самите работодатели сключват такива сделчици – вместо да плащат престой, що ще бъркат в джоба си, те издействат болнични за работниците си, за да могат да не плащат престой. Защото престоят се плаща на пълен работен ден, а когато е болничен, първите три дни са 70%, следващите са 80% от надницата му.

Е, няма ли работодателят да спечели? Ще печели. Единственият лост, който е в ръцете на държавата, това е контролът. Само че никой не контролира. А и ние сме известни като най-корумпираната държава, и държавата с най-висока сива икономика… Защото преди малко чух, това е нашият комисар в ЕС, който е българин и който твърди, че сивата икономика в България не само не намалява, а расте и вече надвишава официално 38%, а неофициално е над 50%.

 

Какво искате от такава държава? Такава държава не може да просперира. Няма как. Това означава, че нашата администрация не си върши работата. А защо не си върши работата? Ние още от 2004 г. говорим за електронно правителство. Похарчиха се милиони евро за това електронно правителство, но него го няма. Няма го, защото ако го има, всичките тези неща ще отпаднат, нали?

И няма да има нито корупция да речем в сделките, нито ще има лъжливи болнични, нито ще има лъжа по отношение на работното време или на заплащането. Всичко ще излезе на бял свят, завършва Мика Зайкова, цитирана от blitz.bg.

Tagged

1 thought on “Финансов експерт разкри как може да се увеличат пенсиите с 40% и защо правителството на Борисов няма пари!

  1. Как са събрани тези несъбрани вземания? Ами това се знае от около 20 години. Разни баровци като имат да дават милиони за ДДС, акцизи, осигуровки, вземат, че си продадат фирмата на някой безработен ром, после изчезнат от хризонта за около 40 дни, за да не могат от НАП да ги открият и после оставят НАП да си търси парите от безработния ром. Или пък някои хора правят сделка от името на НАП като уговарят местни бизнесмени да поемат футболни клубове със задължения. В края на краищата сумата от задълженията на клуба се опрощават на бизнесмена я за сметка на ДДС, я за нещо друго.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *