Франция се опълчи на ЕС! напуска Договора за Енергийната харта

България отблизо
Франция ще напусне Договора за Енергийната харта, обяви президентът Еманюел Макрон. С това решение, страната стана най-голямата икономика, която е обявила, че се отказва от това спорно споразумение, предаде „Политико“.

Пактът позволява на международни компании и инвеститори да съдят правителства за намеси, които засягат печалбите от енергийни проекти. Той все повече се разглежда като заплаха за националните планове за климата.

 

„Франция реши да се оттегли от Договора за Енергийната харта“, заяви Макрон.

Той добави, че този ход е „съгласуван“ с амбициите на страната в областта на климата и с Парижкото споразумение за климата.

 

Решението последва съобщенията на Испания, Нидерландия и Полша, че ще се оттеглят от пакта. Германия и Белгия сигнализираха, че обмислят своите възможности.

По-рано тази седмица Върховният съвет по въпросите на климата на Франция заяви, че членството в договора представлява заплаха за целите на ЕС в областта на климата.

„Трябва да ускорим инвестициите във възобновяеми енергийни източници и ядрена енергетика“, заяви Макрон.

 

„Обезпокоен съм от завръщането на изкопаемите горива и въглеводородите. Войната не трябва да ни позволи да забравим ангажимента си за намаляване на въглеродните емисии“.

 

Оттеглянето на Франция е сериозен удар по споразумението и по Европейската комисия, която призова страните да подкрепят реформите в договора.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *