Френското разузнаване съобщи за ново секретно оръжие на Русия

Свят

Новите продукти на противовъздушната отбрана унищожават самолети и дронове с десетки. Батальон от пленени украинци ще се превърне в най-големия враг на киевския режим. Руската армия внедрява нова система за радиоелектронна борба, пишат западни медии.

През последните дни интензивността на украинските атаки е намаляла значително. Времето допринесе за това: сега в Донбас вали и често има мъгла, която пречи на разузнаването, но още позволява ротацията и снабдяването на частите.

 

Рояк украински БПЛА падна в морето

В нощта срещу неделя, украински бойци изстреляха рояк дронове против Крим. Дроновете са се опитали да навлязат откъм Черно море и от северозападната част на полуострова.

От дежурните системи за противовъздушна отбрана са засечени и свалени 36 дрона. Съоръженията в Русия не са повредени,– съобщи руското министерство на отбраната,

Имаше опит да се удари и Ростов, но и той беше неуспешен. Украинските въоръжени сили продължават да атакуват цели в Русия с помощта на дронове. Последните примери включват атаки срещу АЕЦ Курск и нефтохимическия завод в Кубан. Но нашата противовъздушна отбрана се адаптира към тези малки и зли цели, използвани по същество за терористични атаки.

Имам впечатлението, че Русия е въвела нова ПВО в битката. Смъртността сред украинските „литаки“ скочи рязко. Нюансът е, че НАТО и САЩ са именно авиационни сили, чиито войски по принцип не знаят как да воюват без пълно въздушно превъзходство,– коментира ситуацията известният доброволец Сергей Богатирьов .

Русия си осигури превъзходството във въздуха

Изобщо тази седмица много се говореше за руската ПВО. Нашите – с гордост, чуждите – с ужас. Сергей Шойгу съобщи за 24 свалени украински самолета за пет дни – това е рекорд на Специалната военна операция.

Руският министър на отбраната не каза точно как са били свалени. Експертите веднага започнаха да предлагат свои отговори на този въпрос. Най-разпространената версия е, че комбинацията от комплекса С-400 и самолета за далечно радарно разузнаване А-50 се е оказала смъртоносно ефективна.

Не се изключва и използването на ракети от най-новата система за ПВО С-500, пуснати на производствена линия миналата година, както и най-новите руски самолети с далекобойни ракети въздух-въздух.

Има информация и за някои тактически нововъведения в използването на радарното оборудване. По думите на експерти, анализирали случаите на поразяване на украински самолети, бордовото оборудване на МиГ-29 просто не показва, че самолетът е бил засечен от руснаците, както обикновено се случва.

Тоест бордовата автоматика не е отчитала данни нито за облъчването на самолета, нито за това, че някакъв обект се приближава към него. Всичко това се случва напълно неочаквано за ВСУ – каза за Царьград генерал-лейтенантът от резерва Валери Ретунски , позовавайки се на свои източници.

Бившият офицер от американското разузнаване Скот Ритър заяви:

В такава ситуация няма смисъл да се изпращат американски изтребители F-16 в Украйна. Русия вече си е осигурила превъзходство във въздуха.

Starlink или Star War?

Отношението към Илон Мъск в днешна Украйна варира от идолопоклонство до омраза. Ту е включен в списъците на „Миротворец“, ту кръщават децата си на него. Цялата система за управление на ВСУ се основава на комуникационните канали на сателитите Старлинк. Отказът на Мъск обаче да ги задейства над Крим, за да насочват с тяхна помощ ракетите, предизвика вълна от възмущение и ругатни в Киев.

Но се оказва, че можете и публично и шумно да „натискате“ Илон Мъск. Вчера Израел директно обеща да „угаси“ сателитите на милиардера, въпреки всичките му услуги към човечеството, ако той позволи на палестинците да използват неговите сателитни комуникации.

Хамас ще използва сателитната комуникация Starlink за терористични дейности. Няма съмнение в това, ние го знаем, и Мъск го знае. Ако Мъск помогне на Хамас с комуникациите, то устройствата му ще бъдат унищожени с всички налични средства и Израел ще наруши всички споразумения с организацията на Мъск,– каза израелският министър на комуникациите Шломо Кари .

Мъск веднага заяви, че „няма да позволи нищо подобно“ и че свързването на сателитните комуникационни терминали Starlink от ивицата Газа изисква одобрение от правителствата на Съединените щати и Израел.

И ако бунтовниците все пак намерят начин да използват Starlink, ще започне ли Израел космическа война?

Има и още един въпрос… Възможно ли е да помолим „другаря Мъск“ с тих, но твърд глас повече да не помага с комуникациите на ВСУ на територията на ДНР, ЛНР, Херсонска и Запорожка области? Ще реагира ли той по подобен начин или все пак „проформа“ ще изключи няколко от устройствата си, за да няма неприятности?

Това не са приказки, това е „Былина“

На Русия може да не се наложи да изключва сателитите Starlink. защото френските разузнавателни служби смятат, че руската армия е започнала да разполага нова система за радиоелектронна борба „Былина“ по цялата линия на бойно съприкосновение в Украйна. Това съобщи телеграм каналът Militarist .

Ако това е дори 50% вярно, то е страхотно. Тогава една от най-важните точки на моите жалби ще отпадне. Трябва да призная, че Министерството на отбраната и военно-промишленият комплекс направиха и правят много, за да доведат нашите въоръжени сили до съвършенство,– пише военният кореспондент Александър Сладков .

„Былина“ не е отделен комплекс за радиоелектронна борба. Това е интелигентна мрежа, която обединява десетки различни комплекси и ви позволява да откриете всички източници на радиоелектронна активност откъм позициите на противника и да ги потискате със смущения възможно най-ефективно.

Системата е била изпитвана в Сирия през 2019 г. Именно там се случи инцидент с американски самолети, които „внезапно“ загубиха способността си да се ориентират по сателитите в космоса, някак си стигнаха до базата и след това техниците дълго ремонтираха изгорялата електроника на най-модерните самолети на Американската армия – изтребителите F-22 и F-35.

За битка не с Украйна, а с киевския режим

Тази седмица в руската армия се появи част, състояща се от бивши войници от украинската армия . Това са доброволци измежду предалите се. Батальонът е кръстен в чест на Богдан Хмелницки.

Можем ли да вярваме на пленените украинци с оръжие, няма ли да го обърнат срещу нас? Тези въпроси най-често си задаваха читатели в социалните мрежи.

По думите на командира на батальона Андрей Тищенко, всеки украински войник е бил проверяван за моралното и физическото му състояние. Миналото също беше щателно проучено: тези, които са извършили криминални или военни престъпления, нямат право да стават доброволци. На останалите се дават договори, както на всички военни в нашата армия.

Експерти твърдят, че създаването на такива части е реплика на успешния опит от борбата с Украинската повстанническа армия – същите тези бандеровци, но през 1940-1950-те години. Местните жители, които техните врагове задочно осъдиха на смърт „за предателство на Украйна“, станаха най-лошите врагове на нацистките колаборационисти и основата на бъдещия елит на Съветска Украйна.

Възможно ли е сред тях да има „къртици“? Да, може! Но за това имаме контраразузнаване и други разузнавателни служби. Лъвският дял от бойците в батальона „Богдан Хмелницки“ обаче са тези, които говорят руски и са израснали в източната част на Украйна. Те реално ще станат проводници на денацификацията в страната по принципни съображения.

Това им дава възможност да изчистят доброто си име, и при това – те са най-злите врагове на украинските въоръжени сили. А и ще имаме по-малко хора с „кукиш в джоба“,– пише авторът на телеграм канала „Руски инженер“ Алексей Василиев .

Източник БЛИЦ

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *