Хиляди тръгнаха с трактори и камиони към София. Ще падне ли правителството? /СНИМКИ/

България отблизо

Над 900 хил. души са засегнати от отпадналата забрана за внос на земеделска продукция от Украйна, подчертават представители на организациите от аграрния сектор.

Инициативният комитет за провеждане на безсрочните ефективни протестни действия за спасяване на българското земеделие настоява вниманието да не се фокусира изцяло към зърнопроизводителите, тъй като в протестните действия се включва целият бранш, включително животновъди, пчелари, производители на плодове и зеленчуци, се посочва в съобщението им до медиите.

Ръководството на Българския фермерски съюз се събра на летището в Бяла Слатина, където е извадена агротехника от района. Извиняваме се на гражданите и предупреждаваме да отложат планирани пътувания на 18 и 19 септември, тъй като ще бъдат затворени главни пътища в цялата страна, каза Георги Стоянов, председател на Съюза, цитиран от БТА.

Георги Милев, заместник-председател на Асоциацията на зърнопроизводителите, призова по БНР пътуванията да са само при крайна необходимост, защото се придвижва тежка земеделска техника.

 

Снимка: Фейсбук, Общонационален земеделски протест

 

Целта  на протеста в Русе е блокада на Дунав мост, намерението е да затворят границата за час и половина, а край Кардам редом до зърнопроизводителите излязоха и пчеларите. Те издигнаха плакати с надпис: „Спрете вноса на фалшив мед“.

 

Снимка: БТА

 

Производителите от Плевенско пък блокираха пътя за София край село Ясен. Земеделците от Видинско препречиха движението на 5 км от граничния пункт Дунав мост 2.

 

Снимка: Булфото

 

Земеделци от Сливен и Ямбол блокираха пътния възел Петолъчката, а към тях се присъединиха стопани от Айтос, Карнобат и Бургас. На мястото са над 150 земеделци с повече от 500 трактора.

Десетки земеделски производители от Пловдивска област, някои – със селскостопанска техника, блокираха движението на пътя Пловдив – Карлово при село Труд. Действията им са част от общонационалния земеделски протест, организиран срещу падането на забраната за внос на стоки от Украйна. Задръстванията по пътната отсечка са километрични.

 

Снимка: БТА

 

Освен зърнопроизводители, в протеста участваме животновъди, зеленчукопроизводители, оризопроизводители, производители на мед и пчелни продукти и други сектори от бранша, коментира Дарина Шишкова от Обединени български животновъди. Хората настояват да се спре вносът на всички стоки от Украйна, както и да се изплати пълният размер на компенсациите за повишените разходи за производство вследствие на войната в Украйна.

 

Снимка: БТА

 

Протестиращите скандираха „оставка“, която искат от премиера Николай Денков. Те коментираха, че са лично обидени на министър-председателя за изказването му, че не преговаря с терористи.

В Пловдивска област земеделските производители протестират на четири възлови места. Първият пункт е на международния път Пловдив – Хасково в района на Първомай, вторият и третият са на пътя Пловдив – Карлово в района на селата Калояново и Труд.

 

Снимка: БТА

 

Четвъртият пункт е на Орта хан, на пътя Пловдив – Пазарджик, на кръговото за Цалапица и Стамболийски. Очаква се протестиращите и техниката да влязат в Пловдив през „Карловско шосе“ и да се насочат през бул. „България“ към „Пазарджишко шосе“, където при Орта хан ще се съберат. От там те ще тръгнат за София.

 

Снимка: БТА

 

Над 300 земеделски производители с повече от трактори, комбайни и друга техника се събраха на изхода на Стара Загора в посока магистрала „Тракия“ при квартал „Кольо Ганчев“.

Десетки земделци се събраха на протест и край Благоевград, като те блокираха кръговото кръстовища на път Е-79 след Благоевград посока Симитли и затвориха движението.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *