Христо Иванов ултимативно към Слави: Искаме контрола върху…Ето отговора на Дългия!

България отблизо

„Демократична България“ (ДБ) иска контрола върху Комисията за финансов надзор (КФН) като условие да подкрепи правителство на „Има такъв народ“ (ИТН), съобщава сайтът „На стената“, цитиран от „Антени“.

В средносрочен план намерението на ДБ е да консолидира надзора на целия финансов сектор – банков, застрахователен, пенсионноосигурителен и капиталов пазар в един мегарегулатор на финансовия сектор.

За целта, управление „Банков надзор“ ще излезе от Българска народна банка (БН) и ще се прехвърли към Комисията за финансов надзор.

Сегашният подуправител Радослав Миленков ще се раздели с длъжността си, както и сегашният председател на КФН – Бойко Атанасов.

Реформата прилича на идеята, която преди 12 години лансираха от ГЕРБ, но тогава КФН трябваше да се влее към БНБ. Общото и в двата случая е, че целият надзор на финансовия сектор – банков и небанков ще се окаже под една шапка.

Не е ясно кой е другият регулатор, за който ДБ настояват да получат, но според източници, ИТН за момента не желаят да правят никакви отстъпки. Слави Трифонов дори е казал, че такова нещо няма да се случи, дори и ако се наложи да се отиде на нови избори.

Политическите назначения в регулаторни органи са нещо, срещу което ДБ и кръговете зад тях винаги са се обявявали публично. Ако сега те получат възможност да излъчват политически назначения в регулатора, който се грижи за трансмисионните механизми на икономиката, дори като се остави настрана липсата на представителност, има риск властта да се използва за разчистване на сметки и за решаване на частни казуси, подозират експерти.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *