Христо Иванов: Усмивката на Доган ни струва по половин милиард на година

България отблизо
Министърът на правосъдието в служебен кабинет няма възможност да се разгърне. Не е правилно да се дават оценки. Надявам се, че Янаки Стоилов ще потвърди нуждата от реформи. Той е бил мой преподавател. Надавам се да не бъдат открити нередности и всичко да е наред. Хубаво е, че се правят проверки. Гледам, че се гледа към затворите-ресор със своите трудности.

Това каза по БТВ съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов. Агенцията по вписванията имаше проблеми с Търговския регистър. Това ведомство за първи път излиза от ръцете на ГЕРБ. Нормално е, когато поемеш едно ведомство, да направиш проверка.

 

Анализ е хубаво да има са специализираното правосъдие. Хубаво е да се направи от редовен кабинет. Много е лесно да се удавим от статистика на делата. Но колко от тези дела се отнасят за мерки на неотклонение. Как и защо тези мерки се превърнаха във форма на квазирепресия и санкция.

 

Възникна проблем-спецсъда обслужва зависимости на централно ниво. Г- н Ушев се позова на делото Иванчева за резултати.  Районен кмет не е ниво, на което се очаква да се атакува корупцията в България. НПК пречи на прокуратурата по КТБ. В материалите на делото името на Пеевски е споменато 100 пъти, но той не е привлечен като обвиняем. Прокуратурата се оказа сляпа за златото и кюлчетата в чекмеджето. Връзките със Сараите и Борисов са само задълбочени, а не прекъснати.

 

Ние сме поели ангажимент за съдебна реформа. Спецправосъдието трябва да бъде закрито. В следващият парламент ще продължим работа по тази тема. Институциите не реагират за ББР и това е големият проблем в България. това е голямата криза да българската държавност и законност. За всеки от казусите сме подали сигнали. В нашите лайфове завършваме с изброяване на институциите, които сме сезирали. Надавам се, че служебното правителство ще осветли кредитите в ББР.

 

Ние разполагаме с публично известни факти, не вадим нова фактология. Използвахме съществуващи журналистически разследвания. Усмивката на Доган е проблема. ББР е да помага на стартиращи бизнеси, малки и средни предприятия. Когато Булгартабак получава финансиране от ББР, това е не е малко предприятие, не отговаря на критериите. Възниква въпроса – това поредната усмивка на Ахмед Доган ли е. Принципал на тази банка е министъра на икономиката. Съмнението е, че виждаме отклонение от нормалната дейност. То се обяснява с политическо влияние. Дали Ахмед Доган действително има това влияние – с една усмивка български бизнесмени да получават пари от тази банка. Твърди се, че тези кредити са били обслужвани. Интересно ще е да видим дали това е така. Интересно е да видим параметри, лихви дали са едни и същи. Усмивката на Доган ни струва по половин милиард на година. Това наистина е скандал.

 

Имаше опит с кмета на Бургас да се спре достъпа на български граждани до плажа на „Росенец“. Трябва да се стигне до яхтеното пристанище. Всичко ще разплетем.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *