Цветанка Андреева обвини президента, че искал да стане баща на парламента и да въведе нов държавен ред

България отблизо
Готвел се нов държавен ред. В търсения кратък хоризонт на редовен кабинет до пролетта прозирала стратегия за промяна на политическия модел, било то чрез Велико народно събрание, било то по друг начин. Едно от вижданията сякаш било президентът Румен Радев да си направил партия, която да го случи. Разделителните линии вече не били протест-статукво и партиите не могат да се прелегитимират през говоренето за протеста, за режима ”Борисов”. Статуквото вече е друго и не е режима ”Борисов”.

Тези интересни тези бяха чути тази сутрин от национален ефир. Техен изразител – политологът Цветанка Андреева. Нейната сцена – сутрешният блок на Нова телевизия.

Президентът станал политически несъстоятелен, сред като искал да е „бащата“ на едно мнозинство в парламента, но не успял да го случи, посочи Андреева. Оценката на обществото щяла да е насочена към действията на служебния кабинет и държавният глава добре го усещал. Генералната репетиция за президентските избори била да се състави правителство на протеста, посочи още Андреева.

Заедно с нея в студиото на Нова бе и Първан Симеонов от „Галъп интернешънъл“. По думите му ситуацията в момента е абсурдна и България си причинила от „нищо нещо“ при ясен протест, ясно мнозинство за промяна.

„С ГЕРБ приключи един цял етап от историята. Имаше готов прототип какво правителство да се създаде – служебното го показа, беше харесано, произведе разни звезди като Кирил Петков и накрая някак си партиите на протеста се скараха”, коментира Първан Симеонов.

Политологът посочи още, че при тази ситуация много трудно може да се обясни на обществото защо отива на нови избори.

„На всичкото отгоре има опити тези избори да не са 2 в 1, т.е. ще трябва да обясним на народа, че трябва да ходи два или три пъти на избори с обяснението, че машините не могат. Според мен те ще могат. Идеята им беше да направят нещата по-лесни, а не да е по-трудно. Ако сега някой се яви и обясни на хората, че заради машините трябва да ходят да гласуват два пъти, ме е страх какви резултати и каква активност ще има на тези избори”, каза още Симеонов.

„Трудно е да се обясни на обществото защо да се ходи на трети избори. Поне да минем трите бури – миграция, ваксинация, инфлация. Причинихме си тази ситуация заради заблудите, че трябва да рестартираме цялата държава. Честито. Сега се оказа, че нямаме сили да съставим едно правителство. Цялата тази приказка как трябва да променим правилата на играта ще е отново „Напънала се планината и родила мишка“. Радев иска за позиционира себе си като човек на правилата. Не ми се вярва да иска да скача в неизвестното. Вредно е за държавата да излизат внушения, че трябва да променим всичко из основи, само защото не можем да съставим правителство. Ще съставим“, коментира още Симеонов.

По думите му в момента основният спор не е какво да се прави с България, а кой е виновен. Симеонов определи това като „детска градина“.

„Всички сме в някакъв режим “Ами ти?“. Основното питане тук е има ли план, замисъл. Не, няма и това е по-лошото. Де да имаше“, коментира още Първан Симеонов.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *