Цветанов в истерия: „Президентът стана говорител на БСП! Заплашва демокрацията!“

България отблизо

Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Румен Радев, който води Венецуела към лош режим.

Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов по време на дебатите за президентското вето върху промените в Изборния кодекс, предаде Агенция „Фокус“.

Цветанов припомни аферата „Костинброд“ и посочи, че не е имало ден за размисъл, който да е бил опорочаван по този начин.

„За последните 30 години никой не е мислил и не е прилагал подобен подход. Защото „Костинброд“ беше на първа страница на всички вестници и всички онлайн издания през 2013 г. в деня за гласуване. Но тогава българските граждани не се поддадоха на манипулациите и гласуваха за ГЕРБ“, коментира председателят на ПГ на ГЕРБ.

„Нека да припомним, че през 2016 г. президентът Румен Радев призна изборите за честни, защото ги спечели. През 2017 г. точно с назначеното служебно правителство от Румен Радев бяха спечелени изборите от ГЕРБ. Така че на колегите от БСП не им прави чест да правят политика на инат“, посочи Цветанов.

Той коментира, че президентът и президентската институция са станали като говорител на БСП.

„И сега това им е единственият начин да говорят, защото те се лишиха от парламентарната трибуна“, заяви Цветанов. По думите му президентската институция не е участвала активно в дебата за промените в Изборния кодекс.

„Виждаме, че в президентската институция, когато си в административния отдел на неформалния лидер на БСП, вече взимаш предвид политическата реторика, а не реалните аргументи“, заяви Цветанов, цитирайки участието на секретаря на президента проф. Емилия Друмева по време на дебатите в парламентарната правна комисия.

„Някои се притесняват от участие в мажоритарна система. Искам да кажа, че се чувствам удовлетворен, че имах възможността през 2009 г. да бъда избран мажоритарно и да бъда водач на две листи – в София и Варна. И няма нищо страшно, само отговорността е по-голяма към българските граждани. И смятам, че БСП са неискрени, защото самите те не желаят мажоритарна система и доказаха това с гласуването си, когато отхвърлиха предложението на ГЕРБ за мажоритарна система, която да съответства на проведения референдум, където гласа си дадоха над 2,5 млн. граждани“, заяви Цветанов.

Той посочи, че в една партия едноличното управление води до диктатура. /Но не направи паралел с ГЕРБ, която прави точно същото/

„Не вярвам, че БСП и техните симпатизанти искат да видят българския Мадуро в лицето на президента Румен Радев. Точно затова мога да кажа, че от името на ГЕРБ ще гласуваме „за“ законопроекта и против ветото на президента. Но искаме да го призовем, когато подготвя своите мотиви, нека неговите сътрудници да се запознават със стенограмите не само на изказващите се от неговата партия – БСП, но да чуят и това, което казват и ВАС и ЦИК“, посочи Цветанов.

Някои партии приемат промените в Изборния кодекс, за да изложат мотивите си за предстоящата им загуба на изборите, подчерта Цветан Цветанов.

„Всеки път, когато се говори за Изборен кодекс, винаги има и политическо противопоставяне. Защото някои от партиите приемат тези промени, за да се гарантират някакви изборни победи. Това е добра защитна теза за тези, които искат да изложат мотивите си за предстоящата им загуба.

„Като неформален лидер на опозиционното говорене се показа президентът Румен Радев. Той има проблеми с изборните правила, по които самият той е избран. Радев не казва, че когато беше избран за президент, имаше 5000 машини, които бяха част от изборния процес. И тогава от ЦИК казаха, че има определени дефицити в машинното гласуване. Няма държава от ЕС, която да въведе машинното гласуване, но ние предприехме подход към поетапното му въвеждане, за да покажем на опозицията, че сме склонни дори на моменти да се съгласим с техните ултимативни искания, за да им покажем, че има прозрачен изборен процес“, коментира Цветанов.

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *