„Църквата е на Русия!“: Митрофанова отвори Руската църква в София

България отблизо
Руската църква отвори врати днес минути след 9:30 часа в петък. Според източници на NOVA в събота ще се проведе първата служба. Тя ще бъде водена от протойерей Владимир Тишчук, който беше назначен за нов представител на руския патриарх Кирил.

На откриването на храма дойде и посланикът на Русия у нас Елеонора Митрофанова. Пред чакащите я пред храма медии тя заяви, че църквата е на Русия. „Имаме всички документи и те са надлежни. Имаме нотариален акт, всичко имаме – всички документи от самото начало на създаването на тази църква”, подчерта посланик Митрофанова.

 

Храмът „Св. Николай Мириклийски“ беше затворен преди месец и половина, след като София изгони трима свещеници като заплаха за националната сигурност. В отговор посланикът на Москва у нас – Елеонора Митрофанова, заключи вратите на църквата.

 

 

 

Проверка на прокуратурата е установила, че българската държава е собственик на храма въпреки нотариалния акт, издаден през 1997 г. в полза на Русия. Той е съставен по молба на посланика на Русия въз основа на крепостен акт от 7 ноември 1898 г. Прокуратурата е издирила този акт в Държавния архив като от него се разбира, че местната власт в София е дарила дворно място на руското дипломатическо агентство.

 

Прокуратурата се зае да изясни казуса със собствеността след като през септември руските свещеници, служили в него, бяха изгонени от България, защото са работили срещу интересите на страната. Ден по-късно храмът беше заключен.

Проверката не е намерила данни за това, че руската или съветската държава са влагали средства в Руската църква. Няма доказателства за строителството на църквата, нито са изпълнени изискванията на Виенската конвенция за съгласие от българските компетентни органи чужда държава да придобие собственост в страната. След края на втората световна война България е платила две трети от сумите, нужни за възстановяването на храма след бомбардировките, но няма документи съветската страна да е платила останалото.

 

Т. к. изводите на прокуратурата не пораждат правни последици, сега планът на прокуратурата е Министерството на регионалното развитие и благоустройството да заведе дело, чрез което собствеността на българската държава да бъде призната.

Върховната административна прокуратура не се е занимавала с това да проучва дали нотариусът, издал нотариалния акт, е действал добросъвестно.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *