Червеният площад отново посреща победителите! Никой и нищо не може да попречи на Русия! Видео

България отблизо

Парад по случай 78-ата годишнина от победата във Втората световна война се проведе на Червения площад в руската столица Москва.

Руският президент и върховен главнокомандващ Владимир Путин по традиция е домакин на парада на Червения площад.

Днес цивилизацията се намира в преломен момент. Срещу Русия отново се разгоря истинска война. Но ние дадохме отпор на международния тероризъм и ще защитим жителите на Донбас и другите региони, като ще гарантираме и нашата сигурност в Европа и света. Това заяви в своята реч на Червения площад по случай Деня на победата – 9 май – руският президент Владимир Путин.

Той отбеляза, че Москва иска да види бъдеще на мир, свобода и стабилност, а всяка идеология на превъзходство е отвратителна и неприемлива.

„Но западните елити говорят за своята изключителност, разиграват хората и провокират кървави конфликти, сеят русофобия и агресивен национализъм. Ние се гордеем с участниците в специалната военна операция. С всеки, който се сражава на първа линия, който под обстрел спасява ранени. Няма по-важно дело сега от вашата бойна работа. От вас днес зависи сигурността на Русия и света, от вас зависи бъдещето на нашата държава и народ. Вие с чест изпълнявате вашия воински дълг, като воювате за страната“, подчерта Владимир Путин.

Руският президент посочи, че Западът провокира конфликти и сътресения, унищожава ценности, за да продължи да налага своите правила, които всъщност са система на грабеж и насилие. „Тяхната цел, и тук няма нищо ново, е да постигнат колапс и унищожение на страната ни, да зачеркнат резултатите от Втората световна война, окончателно да разбият системата на глобалната сигурност и международното право и да задушат всички суверенни центрове на развитие“, каза президентът. По думите на Путин, противниците на Русия са забравили кой е победил „чудовищното глобално зло във Великата отечествена война“.“Прекомерните амбиции и арогантността неизбежно предвещават трагедии. Точно по тази причина се случи катастрофата, която сега преживява украинският народ. Той стана заложник на държавен преврат и изградения на основата му престъпен режим от Запада, стана разменна монета в реализацията на западните жестоки и користни планове“, добави руският държавен глава.

Прессекретарят на президента съобщи, че гости на парада са лидерите на страните от ОНД. На парада присъстваха президентите на Беларус, Казахстан, Киргизстан, Таджикистан, Узбекистан и премиерът на Армения. Те заедно с президента Путин ще наблюдават преминаването на войските от трибуната на Червения площад. След това лидерите ще поднесат венци на гроба на Незнайния воин в Александровската градина.

Песков отбеляза, че общото им присъствие в Деня на победата е „солидарността на държавните глави, чиито народи, като част от една държава, участваха във Великата отечествена война и победиха“. Той обърна внимание на факта, че 9 май е свещен ден за всички страни, които някога са пожертвали огромен брой животи, за да освободят света от фашизма.

Министърът на отбраната Сергей Шойгу обяви, че в парада на Червения площад ще участват над 10 000 души и 125 единици въоръжение и военна техника. Репетициите с оборудване се проведоха на 27 април, 4 и 7 май.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *