ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА И МАЙКАТА

България отблизо

На 8 март отбелязваме Международния ден на жената и майката. Чрез празника се засвидетелства признателността към жените за приноса им в културата, икономиката, медицината, политиката, за приноса им във възпитанието на бъдещите поколения, както и за красотата, с която ни даряват всеки ден.

На Втората международна конференция на жените социалистки в Копенхаген, Дания (26-27 август 1910) с участието на над 100 жени от 17 страни е прието решение да бъде установено отбелязването на международен ден на жената, за да се почете движението на жените за техните права.

За първи път Международният ден на жената е отбелязан на 19 март 1911 г. в Австрия, Германия, Дания и Швейцария. От 1917 г. Международният ден на жената се отбелязва на 8 март по Григорианския календар. Дотогава в някои държави денят се е отбелязвал на 23 февруари по Юлианския календар.

Международният ден на жената е отбелязан за първи път от ООН през 1975 година, която е обявена за Международна година на жената. На 16 декември 1977 г. Общото събрание на ООН приема резолюция, обявяваща Ден на ООН за правата на жените и международния мир, който да се отбелязва всеки ден от годината от държавите в съответствие с техните исторически и национални традиции.

В България е още известен като Ден на жената и майката и започва да се празнува официално след 1960 година,  за да се даде заслуженото уважение и обич към всички жени. Към тези които работят в заводите, производството, културата, образованието, науката и така дават своя принос за развитието на държавата, както и към тези, които вече са дали своя принос за държавата и са се посветили на грижата и възпитанието на внуците си.

Нека не забравяме, че тогава, по времето на социализма, жените се пенсионираха на 52 години, а с пенсиите си можеха спокойно да се отдадат на грижата за бъдещото поколение, без да се чудят дали ще могат да си платят парното и тока и дали те и семействата им ще има какво да сложат на трапезата..

Tagged

1 thought on “ЧЕСТИТ ОСМИ МАРТ – МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН НА ЖЕНАТА И МАЙКАТА

  1. Честит празник мили дами.Бъдете красиви,бъдете усмихнати и много щастливи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *