Шефът на АИКБ Васил Велев с шеметно разкритие: Човек боледува веднъж годишно! Останалите са измамници!

България отблизо

От АИКБ са сигурни, че с предложението за незаплащане от работодателя на първия ден от болничните се наказват само недобросъвестните работници, които мамят с болничните.

При дългите болнични трябва да се променят стандартите и да се засили контролът, но според анализа на НОИ има огромен ръст на тридневните болнични.

Това заяви в отговор на въпрос на news.bg председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев по предложението първият ден от болничните да не се заплаща. Велев участва в дискусионен форум на тема „Да извадим успеха от анонимност“.

Според Васил Велев хората, които злоупотребяват с късите болнични няма да получат възнаграждения за периода, в който спекулират с болничните.. „Човек боледува веднъж в годината“, смята Велев.

От АИКБ не се притесняват, че хората могат да идват болни на работа. „Това не е уникална българска измислица, а така се практикува и в редица други страни“, каза Васил Велев.

По думите на Велев въпросът с болничните съществува като проблем и те бележат огромен ръст през последните години. Дотук като че ли по този въпрос няма спор.

Оттам насетне следват пътищата за разрешаването на проблема с фалшивите болнични и предложеното решение да се не заплаща първият ден от болничните е решение, което се практикува в страни от Южна Европа, изтъкна Васил Велев.
Според него късите болнични много трудно могат да бъдат регулирани. За това в другите страни се практикува самоконтрол.

Шефът на АИКБ смята, че предложението да се включат солидарно както работодателите, така и работниците, освен НОИ в заплащането на болничните, е добро за хората, които са коректни и не злоупотребяват с взимането на болнични.

„Всички казват, че когато човек се разболее, той ще загуби възнаграждение за един ден, само че коректният човек ще спечели всички останали дни, в които е болничен и няма да дели произведеното от него с измамниците“, обясни Велев.

Той посочи, че когато хората неочаквано и безпричинно отсъстват от работа и „заминават да прибират овощната градина или на дълъг уикенд в Гърция“, много работни участъци не могат да стартират и се бавят поръчки.

На въпрос какъв е профилът на злоупотребяващите с болнични, Велев заяви, че не би ги разграничил, но в частния сектор и индустрията оплакванията на мениджърите и предприятията нарастват. Той отчете, че с всяка следваща година проблемът се разширява, защото е много лесно и безнаказано да се злоупотреби с болнични.

„Все повече хора стават измамници. Това ли искаме ние“, запита шефът на АИКБ, според когото с мярката първият ден от болничния да не се заплаща се защитават порядъчните, добросъвестните и коректните хора, защото те ще получат повече средства. АИКБ са готови да седнат на една маса със синдикатите по време на Тристранката и да се разберат по въпроса с болничните.

Запитан как би коментирал идеята трите дни от болничните да се заплащат от НОИ, Велев отбеляза, че така направеното предложение няма да препятства по никакъв начин измамите с фалшивите болнични, които ги има и към настоящия момент.

Припомняме, идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов.

От думите на председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова стана ясно, че се мисли за изключения, като например за майките на деца и болнични при трудови злополуки. Малко по-късно в парламента тя коментира идеята за неплащане на първия ден от болничните с думите: „Няма 100% справедливост“.

От ДПС бяха категорични, че не подкрепят анонсираното предложение, тъй като според тях това е скрито увеличение на осигурителната вноска.

От своя страна синдикатите също остро нападнаха идеята и предупредиха, че ако тя бъде приета, те ще поведат хората на протест.

 

Лекари пък заявиха, че е напълно нормално човек да се разболее няколко пъти в годината. Освен неизбежния грип, никой не е застрахован от бъбречна криза, дископатия, хипертонична или хипотонична криза, стомашно-чревен вирус и още стотици заболявания, които се срещат в ежедневието ни. И твърдението, че човек се разболява само веднъж годишно, не почива на никаква медицинска логика!

 

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *