Шефът на НОИ разкри кога ваксинираните пенсионери ще получат Ковид добавката!

България отблизо

Програмата за добавки към пенсиите при ваксиниране ще стартира от 1 януари догодина. Още от тогава ще започне изплащането на тези помощи.

 

Всички ваксинирани ще получат по 75 лева. Сумата ще бъде изплатена с февруарските пенсии, тъй като дотогава трябва да се обработят. Нововаксинираните ще получават добавката във всеки следващ месец след ваксинацията си, съобщи пред БНТ управителят на НОИ Ивайло Иванов.

„Постановлението още не е обнародвано, но ще има значение колко са поставените дози. Всички ваксинирани с трета доза първи ще получат добавката“, заяви той.

Иванов уточни, че за да получат ковид добавката, пенсионерите няма да подават никакви документи.

„Всички справки и информация ще се обменя служебно между нас и Министерството на здравеопазването с помощта на фирма „Информационно обслужване““, каза още Иванов.

Шефът на НОИ увери, че всички пенсионери ще получат по 60 лева добавка към пенсията си за първите 6 месеца на годината.

Иванов каза още, че действителният стаж на пенсионерите ще се преизчисли с коефициент 1,35, а на социалната пенсия с 1,2, както досега. По този начин всички пенсии ще бъдат увеличени.

Иванов уточни, че ако има недоволни, могат да обжалват пред НОИ.

„Трябва да се направи анализ през следващите 6 месеца, преди да се въведе нов начин на изчисляване на пенсиите. Размерът на пенсията зависи от размера на осигуровките, които лицето е внасяло. Хората, които са укривали доходи ще получават и по-ниски пенсии. Към момента има 1 млн. души, чиито пенсии ще са под 350 лв.“, посочи Ивайло Иванов.

„Мярката 60:40 се оказа изключително успешна по време на пандемията. 13 000 работни места бяха запазени. По нея са изплатени над 1,6 млрд. лева. Тя ще продължи и занапред“, съобщи той.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *