Шойгу обяви: Разгромихме ИДИЛ и стотици други бандитски формирования!

България отблизо

Руската операция в Сирия доведе до пълното поражение на зловещата терористична организация «Ислямска държава», заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в статия за вестник «Красная Звезда».

В резултат на руската операция, кървавата групировка Ислямска държава «престана да съществува», и в същото време нито един терорист не влезе на територията на Русия, отбеляза ръководителят на руското Министерство на отбраната.

Сергей Шойгу подчерта още, че действията на Русия са позволили да се нанесат значителни щети на всички международни нелегални терористи.

Над 133 000 терористи от цял свят са ликвидирани за петте години на военна операция на Русия в Сирия, посочва още руският министър на отбраната.

„Ликвидирани са и 865 главатари на бандитски формирования, както и техните бандитски групи“, обявява Шойгу в изявлението си.

Русия започна операцията си в Сирия на 30 септември 2015 година.

Руският министър на отбраната съобщи още, че през тези години в Сирия руските пилоти са извършили над 44 000 бойни полета.

По думите му, в резултат на ударите на авиацията и крилатите ракети в Сирия са ликвидирани над 133 500 обекти на терористи, включително и 400 завода за незаконна преработка на петрол и 4 100 бензиновоза.

Шойгу отбеляза, че активната фаза на руската военна операция в Сирия е продължила 804 дни – от 30 септември 2015 година до 11 декември 2017 година.

„С подкрепата на руската авиация сирийските въоръжени сили освободиха от терористи 1024 населени пункта, в резултат на което под контрол на правителствените войски и отрядите на народното опълчение премина 88% от територията на страната“, каза руският министър на отбраната.

Шойгу заяви, че боен опит в Сирия са получили всички командващи войските на военни окръзи, общовойсковата армия, армията на ВВС и ПВО, командирите на дивизии, бригади и полкове, 98% от личния състав на подразделенията на военната полиция, 90% от летците, 78% от военнослужещите в инженерните войски, над половината от специалистите по ПВО, над 60% от военнослужещите във ВМФ на Русия.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *