Шок! Кирил Петков иска Денков да остане „още малко“ премиер

България отблизо

Напрежението в управляващото мнозинство заради настояването на ППДБ да получат след ротацията на премиерите външно министерство и категоричната позиция на ГЕРБ-СДС, че постът на дипломат №1 трябва да е при тях заради подписаната програма за управление, е станала повод Кирил Петков да предложи временно замразяване на смяната на Николай Денков с Мария Габриел, научи “Труд news” от депутати на ППДБ.

От четвъртък вечерта идеята на съпредседателя на ПП била коментирана и с народни представители на ГЕРБ-СДС, а аргументът – туширане на разногласията около правителството, за да може мнозинството да се концентрира върху смяната на регулаторите, където с изтекъл мандат са около 80 ключови позиции. Петков предложил и всички министри да си останат, а “само който иска – да си ходи”.”Не можем да си позволим точно сега да отидем на предсрочни избори, трябва да се намери решение”, признаха неофициално от ПП и ДБ.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов бе категоричен, че партията му няма да отстъпи повече от компромиса “без смяна на министри”, а депутати от ГЕРБ-СДС припомниха, че Мария Габриел трябва да стане министър-председател по силата на споразумението с ППДБ. Борисов за втори път посочи, че без спазване на уговорките ще се отиде на предсрочни избори заедно с европейските през юни. За този вариант при криза с ротацията говори преди ден и председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски.

Предложението на ПП “Денков да си остане още малко премиер” срещнало отпор и в малката им коалиция с ДБ, защото освен смяната на премиерите, в ротационната схема е и постът за председател на НС. Според предварителните уговорки от март месец председател на парламента трябва да стане лидерът на ДСБ Атанас Атанасов. Ако завъртането на премиерите в сглобката се забави, то Росен Желязков ще продължи да е председател на 49-ото НС. Нещо повече, в идеята за временното замразяване на ротацията липсвал какъвто и да е срок за това. От ДБ настоявали ротацията да се извърши по програмата, в която ясно е казано, че след първите 9 месеца Денков става вицепремиер и министър на образованието, както и условието “всеки от министрите и повереното му министерство ще изпълняват заложените мерки за следващите 18 месеца в своя ресор”.

Самият Денков също обяви, че “хората, които имат най-силна позиция, когато става дума за външна политика, това са премиерът и външният министър”, като първо каза, че не иска поста външен министър заради себе си, а “гласът на ППДБ да се чува в чужбина”.

Tagged

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *